Литератори и кинематографисти на ОДК с куп отличия от национален конкурс за стихотворение и есе

Архив Кино школа "Братя Люмиер" Литературен клуб и младежки медиен център "Касталия"

С куп отличия могат да се похвалят младите литератори и кинематографисти на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, от провелия се IV Национален конкурс за стихотворение и есе на тема „Любовта е…“, организиран от Общинския младежки дом – Шумен.

Едно първо, две втори и три трети места са завоювали възпитаниците на г-жа Магдалена Маркова от ЛК „Касталия“. Те са отличени във втора възрастова група на раздел „Стихотворение“. Отличията са за Валерия Добрева, Карина Цветкова, Калин Радев, Славея Минчева, Адрияна Вашева, Симона Иванова и Симеон Иванов.

Божана Станева и Георги Димитров от киношкола „Братя Люмиер“ пък са заели съответно второ и трето място в категория „Есе“.

„Радваме се и на тези отличия, защото работите на младежите гравитират около жанра есе и са в сферата на аналитичните разсъждения за киното и любовта. По-любопитното е, че си направихме експеримент и установихме, че в Шумен имат респект към творчеството на  режисьора Антониони, вероятно им допада философията на Ерих Фром, защото в работите на нашите малки кинематографисти става дума за тях, както и за дебютния филм на Томас Винтерберг „Празненството““, сподели Елица Матеева, ръководител на школа „Братя Люмиер“.

„Целта на конкурса бе да провокира творческото мислене на младите хора, давайки им възможност да изразят своите мисли и чувства, свързани с всеобхватното понятие любов. В творческата надпревара активно се включиха общо 200 ученици от цялата страна. Произведенията на младите автори бяха оценени от жури в състав: проф. Живко Жечев-преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“, поетът Антонин Горчев и журналистът и поет Антоний Димов“, информират организаторите.