Летните занятия на кино школа „Братя Люмиер“ приключиха с комедия в естетиката на нямото кино

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Петнадесет деца от Варна посетиха летните занимания в кино школа „Братя Люмиер“, част от лятната програма на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. В рамките на пет дни те работиха под ръководството на Елица Матеева, ръководител на школата. Тя ги въведе в най-важните моменти от развитието на историята на киното до появата на първия звуков филм. Децата придобиха основни познания за съставните части на кино сценария, за развитието на сюжета и най-ентусиазираните от тях, а именно: Виктория Русева, Калина Русева, Стефания Иванова, Златина   Василева , Манол Михов и Николай Попов решиха да заснемат черно-бял ням, комедиен филм. Децата сами си изработиха декори, донесоха реквизит, измислиха своите герои, дадоха им имена, като разделиха историята на две части, в която разказват за нещата от живота през смях, закачки и забава.

„В историите, които гледахме, децата забелязаха, че има по една дама, един злодей и един герой. Детският филм бе озаглавен „Приключенията на Сузи и Виви“. В него дамите са две, имаме двама мъжки персонажа – те понякога са смели, друг път не чак толкова положителни, но както казва великият бард Шекспир: „ Добрият край оправя всичко!“, така и ние сме заложили на позитивното послание. Тази година децата се стараха много. Калина Русева посещава за втори път летните занимания – тя е от малчуганите в детски хор „Добри Христов“. Николай Попов е изявен талант от ТУ „Палечко“, т.е. лятото е възможност децата от други школи на ОДК, да се запознаят с работата на своите връстници в областта на изкуството. Много съм доволна от детското филмче, в което малките бяха актьори, а Златина Василева и Стефания Иванова отговаряха за снимките, получи се прекрасна атмосфера. Децата си направиха групова премиера с почерпка и си пожелаха отново да се видят през новата учебна година в Общински детски комплекс.“, разказва Елица Матеева.

Пожелаваме на всички деца да се забавляват като героите от филма „Приключенията на Сузи и Виви“, да се радват на топлото слънце, морето и да превърнат ваканцията си в незабравимо приключение! Очакваме нови таланти през учебната година в кино школа „Братя Люмиер“- записванията продължават до 31 август!