Композитори и звезди от музикални риалити формати в журито на „Морско конче“, Варна 2023

Архив Конкурс "Морско конче"

Композитори и звезди от музикални риалити формати оформят тазгодишното жури на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Морско конче“, Варна 2023 г.

Председател на оценяващата комисия е Страцимир Павлов. Той е харизматичен, знае как да постига успех с благост и всички обичат да работят с него. Завършва НУИ „Добри Христов“, след това заминава за Арканзас, за да завърши висшето си образование в University of Central Arkansas, специалност пиано и дирижиране. Преподава в „University of Arkansas at Little Rock“ и е музикален директор на „Arkansas Opera Theatre“. Бил е Minster of music в Баптистка църква „St. John Missionary Baptist Church“. През 2008 се прибира в България. Диригент е на симфоничния оркестър и хор към НУИ „Добри Христов“ и е диригент на мюзикъли в Държавна опера – Варна.

В отбора на оценяващите влизат още Иван Кръстев, Виктория Динкова, Славина Калканджиева и Атанас Кателиев.

Иван Кръстев е човекът, написал музиката за десетки от най-красивите и обичани български поп песни. Получил класическо образование, Иван Кръстев композира и симфонична музика. Зад гърба си има две опери – детската „Ани в царството на цветята“ и „Хористката“, чието либрето е написано от самия Парашкев Хаджиев, преподавател на Иван Кръстев по композиция. Работил е дълги години в Испания като композитор, диригент, професор по пиано и вокал в Кралска академия за изящни изкуства.

Виктория Динкова – VICK е сред новите лица и гласове на поп музиката. Нейните изпълнения стават особено популярни след като става финалист в музикалния формат „Гласът на България“-2018. Тя е познато име със самостоятелни изяви, в подгряващи участия на концертите на известни поп групи и в редица фестивали. Развива успешно кариерата си и като създава авторска музика, музикални видеоклипове, името ѝ присъства и в световни онлайн издания.

Младият и талантлив Атанас Кателиев завладя публика и жури с мелодичният си глас и става победител в „Гласът на България“ през 2019 г. Дебютната му песен „Вярваш ли ми“ излезе в началото на 2020 г., а още през есента на същата година излиза и втората му авторска песен „Четеш по устните ми“. През 2022 г. година Атанас Кателиев издава още 2 авторски песни и заснема клипове към тях. „Един за друг“ се задържа 6 поредни седмици на 1-ва позиция в класацията на Българско национално радио, а “Трябва да знам” оглавява класацията дори по-дълго. За създаването на дебютния си албум “Изгубени във времето” се доверява на китариста Ангел Дюлгеров, който е известен с работата си с артисти като Лили Иванова, Любо Киров, Орлин Павлов, Михаела Маринова, Бобо и много други.

Славина Калканджиева тръгва още на 6 години по своя музикален път от Общински детски комплекс – Варна, който я води до НМА “Панчо Владигеров“, където завършва образованието си в класа на проф. д-р Стефка Оникян. Славина обича експериментите и разнообразието в музиката, колективната работа, вокалните предизвикателства. Заедно с Миглена Русева и Божана Спасова сформират трио TRINITY и се явяват като първото трио в историята “Гласът на България“ 2018. Страхотното им представяне ги води до полуфинал в отбора на Маестро Иван Лечев. Славина е автор и текстописец на част от музиката и текстовете за SoulBmoll и TRINITY, както и за много други, а от близо 2 години и половина, вече е и преподавател по пеене в музикална школа “Music Factory”.