Кои са героите на пътя?

Uncategorized

Снимки: Емилиян Ялъмов

„Герои на пътя“, бе темата, по която проведоха дискусия младите възпитаници на школата по гражданско образование „ДМП – Европейски мост“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Техен гост бе г-жа Цвета Стоянова, психолог и главен експерт към дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна.

Кои са героите на пътя? Готови ли сме на саможертва в името на другите? Имаме ли нужда от герои? Как правилно да реагираме, когато сме поставени в различни критични ситуации? Кои модели на поведение е правилно да следваме? Това бяха само малка част от въпросите, по които разсъждаваха младите европейци, под формата на фокус група, модерирана от г-жа Стоянова.

Младежите и тяхната ръководителка Долорес Коева представиха също конкретни примери за хора от своето обкръжение, които считат за герои. Такива примери за герои на пътя, но от журналистическата практика, даде и Емилиян Ялъмов.

Войник, помогнал за спасяването на младежи от горящ автомобил, 50-годишен мъж, спасил хора от преобърнал се автобус, бяха посочени за истинските герои на днешното време, които пренебрегвайки себе си, успяват да спасят човешки живот.

Дискусията в ОДК бе проведена в рамките на изпълнението на Стратегията за безопасно движение по пътищата, разработена от ЦПЛР.