Клуб „Дебати“ към школа „Европейски мост“

Uncategorized

Кабинетът по Гражданско образование  към ОДК – Варна се оказа тесен, за да събере децата от школа „Европейски мост”, заедно със своите нови приятели от клуб „Патриоти”, студенти от София.

Малкият Живко, макар със счупена ръка, развълнува всички присъстващи с изпълнението на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски”. Инна ни запозна с делото на  Апостола в рамките на България и в европейски план. А след това последва силно емоционално есе, написано от нея.

Васил Левски!

Един борец за свобода!

Една национална опора!

Човек с уникални вътрешни нагласи. Вътрешна нагласа, вътрешна забрана – тези думи при него губят смисъла. Всичко в мисълта му е безгранично. Невъобразимо мощен дух, надарен със способността да влияе на чувствата на останалите. Борец за свобода. Осъзнал едно, че освобождението първо трябва да стане в душите на българите…

Това бяха част от изказванията  на децата от школа „Европейски мост”, клуб Дебати.

Темата „Патриоти ли са българите?” предизвика много голям интерес.

Г-жа Станка Димитрова, Директор на музея на Възраждането, беше много добър и увлекателен водещ. Приетата форма на дебат беше заменена на диалог, защото всеки искаше  да се включи със свои мисли, знания и размисли. Повече от два часа продължи срещата, неусетно, но и вълнуващо.

Изказваме специална благодарност на г-жа Димитрова и на младежите от София, които ни направиха участници на един урок по родолюбие и българщина! Колко много са ни нужни точно такива часове!

Напуснахме комплекса с риторични  въпроси – Защо точно на такива дати трябва да си припомняме националните ни ценности?! Защо точно на такива дати се питаме дали сме патриоти?!

А патриоти ли са българите?

http://www.youtube.com/watch?videos=TiODlSgd-nk&v=TjFGRKSxEe8

Вашият коментар