Кино школа „Братя Люмиер“ финализира снимачния процес на нов игрален късометражен проект

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

Възпитаниците на кино школа „Братя Люмиер“ подготвят документален филм за школата по иконопис в ЦПЛР – Общински детски комплекс (ОДК) и финализираха снимките на новия игрален късометражен филм с работно заглавие „Дишай!“. Филмът развива темата за агресията. Освен физически измерения, тя има и психологически аспект – формите са застъпени в драматургията на лентата. В основата му са действителни случки от живота на малките и големите, част от сценария е развит от Манол Михов. В главните роли са: Божана Станева, Манол Михов и Росен Бачев. В ролята на директор на училище е  актрисата от ДТ „Стоян Бъчваров“ Милена Кънева.

„Решихме да употребим всяко свободно пространство на ОДК. Търсихме дни, когато е по-тихо и не се репетира заради звука – нуждаехме се от пълна тишина. Сами организирахме декорите, филмът е реализиран без осветление, без доминираща фигура на режисьора, в естествената среда, при техническите ограничения, точно както е било при направлението „Догма 95“. Надявам се да покажем демо версия на филма по време на открития ни урок на 12-ти януари в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. За първи път ни се случва да работим като един общ организъм с децата: Георги Димитров, Росен Бачев, Божана Станева и Манол Михов – те осъзнаха, че трябва взаимно да си помагат, да бъдат задружни и мотивирани. Има и дебютанти, които се престрашиха да изиграят отрицателните персонажи: Росен Бачев, Ерин Пшак, Десислава Тодорова, Златина Василева, Александра Атанасова, Ясен Панайотов. Когато не можеш да се отстраниш от „как изглеждам пред камерата“ трудно се постига автентичност и спонтанност, но те научиха много по време на снимките за себе си“, споделя Елица Матеева, художествен ръководител на школата.

В края на календарната година излезе сборникът с доклади от научно – приложната конференция „Културният свят достига до всички“, организирана от сдружение „Наш свят“. В сборника е публикуван и научният доклад на Елица Матеева „Киното в търсене на идентичността“. Сборникът е предоставен в архива на ОДК.