Кино школа „Братя Люмиер“ е с готов проект по кампанията за безопасност на движението по пътищата

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

За втора година младежите от кино школа „Братя Люмиер“ работят по проект, посветен на кампанията за безопасност на движението по пътищата. Тъй като темата е заложена в работата на всяка школа, младежите посветиха първите си часове на гледането на съвременно българско кино. Чрез анализи и подбрани филми те коментират отношението между таксиметровите шофьори и пътниците. За целта люмиерчетата се спряха на две актуални заглавия с режисьори Стефан Командарев и Тонислав Христов, а именно филмите „Посоки“ и „Добрият шофьор“.


„Тъй като наскоро приключи последното издание на фестивала „Златна роза“, децата видяха най-новите филми и харесаха творбите на Стефан Командарев и Тонислав Христов, писаха кино критика за тях, реших да отделя време и да ги запозная с филмите „Посоки“ и „В кръг“, предхождащи настоящето предложение за български „Оскар“ – „Уроците на Блага“. В тези примери децата намериха свои теми, които диалогизират кампанията за безопасност на движението по пътищата. От друга страна вече познават й филма „Добрият шофьор“ с режисьор Тонислав Христов, чието разпространение по родните кино салони започва през ноември, така че съчетахме актуалното с полезното. Децата се снимаха през уикенда, като всеки помагаше при снимките.

В интервюта младите кинематографисти Александра Славова, Божана Станева, Деспина Николова и Георги Димитров споделят впечатленията си за филмите в съчетание с коментар на реални ситуации от живота. Ползваме кадри от you tube – трейлъри на филмите, с които обогатяваме картината и така 11 минутният ни своеобразен визуален подкаст става по-богат. През ноември ще публикуваме окончателната версия на видеото“, споделя Елица Матеева – художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“.

Нови критически текстове на деца от школата, посветени на най-добрите творби от фестивала на българския филм са публикувани в сайта kinoto.bg – Александра Славова е писала за „Уроците на Блага“, а Божана Станева за „Диада“ – двата филма си поделиха тази година най-голямата награда „Златна роза“. Текстовете на авторите може да прочетете тук.

„С джаза в българското кино“- с лекция Елица Матеева се отправя на юг – в Пловдив, където за втори път е участник в съпътстващата програма на един от най-добрите фестивали у нас, а именно Plovdiv Jazz Fest. „ Първото ми участие във фестивала бе през есента на 2018, когато открихме кино школата в Общински детски комплекс. Тази година имам възможност да пътувам по работа и да общувам с различни публики – след юлското ми участие с клас по кинокритика в Бургас, в рамките на международен филмов фестивал, сега отново ще имам аудитория, с която ще си припомним най-интересното от света на родното кино и музиката на Петър Ступел, Кирил Цибулка, Милчо Левиев, Божидар Петков и др. интересни композитори, създавали незабравими композиции за българското кино“, каза още Матеева. Джаз и кино – една добра комбинация за авантюристи!