Кинематографистите на ОДК направиха виртуална премиера на свой нов филм

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Документалният филм на младите кинематографисти от кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна – „Променяне в първо лице“, направи своята виртуална премиера на 8 април т.г.

Поводът бе рожденият ден на актрисата Йоана Буковска-Давидова, която е главно действащо лице в лентата. Във филма участват също и възпитаници на ДЮТ „Златното ключе“. В продукцията през гледната точка на зрителя, учителя и актьора се интерпретира творчеството на Ингмар Бергман и една от неговите музи – актрисата Лив Улман. Филмът е заснет в рамките на 4 учебни дни, като събира героите през ноември 2019 г. и февруари 2020 г..

„С режисьора на филма Стелиан Ганчев, в качеството ми на сценарист на филма, решихме да пуснем за свободен достъп работата ни. Осъзнаваме, че пускането му в онлайн платформа няма да ни донесе дивиденти, но пък искаме да бъдем част от семейството на независимите автори, които точно в момента на извънредното положение се грижат за душата ни“, споделя Елица Матеева, ръководител на школа „Братя Люмиер“.

С този филм отбелязваме и 6-то издание на „5 и 1|2 скандинавски визии за култура“ във Варна“, допълва Матеева, която е и артистичен директор на бутиковия фестивал.