Картички на малките художници на ОДК ще полетят в Космоса

Архив Вдъхновяващи срещи Школа по етнография и народни занаяти „Творилницата“ Школа по изобразително и приложно изкуство "Палитра" Школа по изобразително изкуство "Импресия" Школа по конструиране "Сръчни ръце"

Снимка: Обсерватория „Ирида“

Малките художници от школите по изобразителни и приложни изкуства на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, ще вземат участие в  международната програма на предприемача и филантроп Джеф Безос – “Космическа поща“. Те ще изработят свои картички с послания, които ще полетят в Космоса на борда на ракетата „New Shepard“.  Картичките не само ще полетят , но и ще бъдат изпратени обратно до всеки ученик с пощенски печат „Летял в Космоса”, разясняват в инструкциите си организаторите от „Клуб за бъдещето“.

Децата от школите „Импресия“, „Сръчни ръце“, „Палитра“ и „Творилницата“ предварително ще научат много любопитни данни за планетите, звездите и Космоса  лично от Емил Иванов, който освен оперен певец със световно признание е и докторант по астрономия. Иванов е един от основателите на обсерватория „Ирида“, а астрофотографята е негово хоби. Снимка на родните астрономи от „Ирида“ бе обявена за фотос на деня в престижната рубрика на НАСА. За малчуганите от ОДК Емил  Иванов ще подготви специална презентация, чрез която да ги запознае с удивителни места, недостъпни за „невъоръженото“ око. Гостуването му при учениците е част от проект „Вдъхновяващи срещи“, по който децата, които се обучават в ЦПЛР, вече имаха възможност да се запознаят с над 30 популярни личности от културния и обществен живот на страната и чужбина. Сред тях имена като Михаил Мутафов, Койна Русева, Теди Москов, Васил Найденов, Йордан Караджов, Нина Николина, Георги Тошев и мн. др.