Йоана Буковска – Давидова гостува на рубриката „Децата и Госпожата питат“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

Първият гост на рубриката „Децата и Госпожата питат“ за творческата 2022-2023 г. бе актрисата Йоана Буковска-Давидова. Тя е приятел на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, от 2019 г. в качеството на герой в документалния филм на учениците, озаглавен „Променяне в първо лице“.

„Децата слушаха с интерес Йоана, защото въпросите им идваха от душата и сърцето.“,  отбеляза Елица Матеева, ръководител на кино школата. Божана Станева, която е част от школата от самото й създаване, направи дебют като автор на интервю. През тази година люмиерчетата имат намерение да си изградят интернет платформа с подкастове, свързани с техните гости. Откъси от най-добрите материали ще се излъчват в предаването улица „Събота“ по БНР.

Децата показаха над какво работят:  тази година фокусът в тематичните им търсения е създаването на къса кино форма, посветена на отношенията между деца и родители. Затова голяма част от филмите, които Елица Матеева предлага за изследване са с подобен акцент. Децата имаха за домашно да поработят върху създаване на монолози с код „Баща ми“. Йоана Буковска-Давидова ги прочете и се оказа, че монолозите предизвикаха неочаквана емоция при прочитането им.

На финала на срещата децата раздадоха свои автографи за спомен и изпратиха актрисата до хотелската й стая преди да се подготви за представлението, с което тя гастролира в морската ни столица.