Искра Урумова: Журналистиката е призвана да помага на обикновените хора!

Архив Вдъхновяващи срещи Вестник "Находки"

Снимки: школа „Позитив“

„Едно от призванията на журналистиката е да помага на обикновените хора!“. Това заяви по време на гостуването си на редакционната колегия на вестник „НахОДКи“ Искра Урумова, дългогодишен репортер и редактор във варненската преса и бивш кореспондент на Нова телевизия от морската столица. Гостуването на Урумова бе в рамките на проект „Вдхъновяващи срещи“ и се състоя на тържеството по отбелязване на четвъртата годишнина на ученическата медия на Общински детски комплекс. Пред учениците Искра Урумова говори и за любовта си към писането на фентъзи романи, които се четат не само в страната, но и зад граница.

В концертната зала на Младежки дом бе направена кратка равносметка за изминалото време. На голям екран бяха показани кадри, запечатали срещите на младите репортери с известни личности. В това число с Н. Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България; с Александър Леви,  който е бил журналист и отговорен редактор в електронното издание на в. „Монд”, ръководител на службата за Източна Европа и Балканите в седмичника „Курие Ентернасионал”, кореспондент на Радио Франс Ентернасионал и на „Фигаро” в София; с американския журналист Матю Брунвасер, работил за за “International Herald Tribune” и „ The New York Times” и мн. др.

Особено внимание бе обърнато на ползотворното сътрудничество между репортерите на „НахОДКи“ и варненските медии и висши учебни заведения. Учениците са имали възможност за многократни посещения в РТВЦ към Българската национална телевизия и Радио Варна към Българското национално радио, проведоха „Работилница по комуникации“ във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“,  а наскоро посетиха и студиото на MU-VI.tv към Медицински унверситет “Д-р Параскев Стоянов“.

В края на официалната част бяха прожектирани документалните продукции на „НахОДки“, по които те работиха съвместно с г-жа Светлана Ганчева, редактор на предаването „Знание.БГ“ от Варна, което се излъчва по БНТ2. „Зад маската на театъра“ и „Черно море. За хората и рибите“ донесоха на ученическата медия цял куп национални и международни отличия.

Бе показан и бр. 16 на вестник „НахОДКи“, посветен изцяло на театралите от школа „Палечко“ на ОДК и 30-годишнината, която те отбелязват през 2023 г.

Сред официалните гости на тържеството бяха г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна, г-жа Милослава Георгиева, експерт „Връзки с обществеността“ към ВСУ „Черноризец Храбър“, екип на БНТ – Варна, г-жа Маргарита Шишкова, художествен ръководител на ТУ „Палечко“, г-жа Велина Господинова, ръководител на школа „Графичен дизайн“, която от няколко броя се грижи за предпечатната подготовка на ученическия вестник. На празничното събитие присъстваха и новите попълнения в редакционната колегия на „НахОДКи“ от ЧСУ „Аз съм българче“, които дойдоха с ръководителката си Мирела Матова.

Домакините в лицето на г-жа Магдалена Маркова, ръководител на школа „Касталия“, г-жа Добринка Костова, ръководител на ДМП „Европейски мост“, г-жа Елвира Георгиева, ръководител на школа „Позитив“, чийто деца са в основата на „НахОДКи“, както и консултантът на изданието Емилиян Ялъмов, разрязоха красива и вкусна торта, с която почерпиха всички присъстващи.