Именит тенор и астроном направи едночасова „разходка“ в Космоса на младите художници на ОДК

Архив Вдъхновяващи срещи Школа по изобразително изкуство "Импресия"

Снимки: Емилиян ЯЛЪМОВ

Именитият български тенор Емил Иванов,  който е пял на сцените на Арена ди Верона, Терми ди Каракала, Мачерата, а в продължение на десетина години е бил солист и на Виенската Щатсопер, бе гост на младите художници от школа „Импресия“ на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. На срещата с децата обаче не стана дума за опера, а тя бе посветена на астрономията, която за Иванов е повече от хоби.  Той е един от основателите на частната обсерватория „Ирида“ и се занимава професионално с астрофотография. Преди време снимка на родните астрономи от „Ирида“ бе обявена за фотос на деня в престижната рубрика на НАСА.

По време на едночасовата „разходка“ в Космоса, Емил Иванов запозна малките художници с любопитна информация свързана с галактиките, Слънцето, Луната, Млечния път. В специална презентация всички видяха планетите от Слънчевата система, различни съзвездия. Децата го засипаха и с много въпроси.

Събитието, което е част от проекта „Вдъхновяващи срещи“, бе във връзка и с участието на част от школите на ОДК в  международната програма на предприемача и филантроп Джеф Безос – “Космическа поща“. Малките художници ще изработят свои картички с послания, които ще полетят в Космоса на борда на ракетата „New Shepard“.  Картичките не само ще полетят , но и ще бъдат изпратени обратно до всеки ученик с пощенски печат „Летял в Космоса”, разясняват в инструкциите си организаторите от „Клуб за бъдещето“.

В края на срещата Емил Иванов получи от Илиана Бораджиева, ръководител на школа „Импресия“, луксозен албум, събрал историята на ОДК.