Имат ли място християнските ценности и традиции днес ?

Uncategorized

Във връзка с големия християнски празник  Възкресение Христово, ученици от школа „Европейски мост” при ОДК  – Варна и ГПЧЕ „Свети Йоан Екзарх,” дискутираха интересната тема , за младите хора и мястото на християнските традиции и ценности днес.Дискусията се води от Борислав  Аврамов – мисионер в отдел за работа с младежи към Варненска и Великопреславска Света  Митрополия  в Духовно- просветен център”Свети Архангел Михаил”.

Всеки един от присъстващите изложи своите виждания за християнството като предизвикателство пред нас, като възможност, която има да се случи, като нещо, което ще се разгърне и ще даде плодове.Отговор дадоха и на въпроси, свързани  с  важността на християнството днес, когато повечето хора се интересуваме от много ежедневни и битови  неща. Присъстващите млади хора отбелязаха, че са добри и прилежни ученици, имат стремежи и вълнения, растат в семейства, който са пример за тях, обичат ги и подкрепят техните младежки идеи…Но непрекъснато изживяваме някаква криза, която е по скоро екзистенциална, отколкото финансова или друга.

Много спорове и задълбочени анализи предизвика  темата за традицията.Различни мнения, различни гледни точки, за да се стигне до основното – обичаи, навици, поведение, които се предават от поколение на поколение, действие, което се повтаря достатъчно дълго, за да бъде прието като обичайно.

Интерес  имаше и  към викторината, подготвена от Б. Аврамов. По – знаещите  и можещите млади приятели получиха книги, подсигурени от Програмата за съвместна дейност към споразумение между Община Варна и Варненска и Великопреславска Света Митрополия.

Всички си тръгнаха доволни, обогатени с още една частица доброта в душата си.

Много се надявам всеки един от тях  да е преоткрил значението на традициите днес, такива, каквито ги познаваме, или наистина са християнски практики, в  които искаме да вярваме  и почитаме…