Изложба и рецитал по Яворов събраха няколко поколения варненци в Младежки дом

Архив Детско-юношески театър "Златното ключе"

Снимки: Кан Морган и Яков Шустов

Младежки дом – Варна бе домакин на фотографска изложба и рецитал на младите актриси Лора Илиева, Елинор Кинчева и Анелия Христова от Детско-юношески театър „Златното ключе“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Тържеството, с което бе даден старт на едномесечен маратон от събития, посветени на 50-годишнината на „Златното ключе“, събра няколко поколения варненци. Да се срещнат с талантливите млади хора дойдоха техни връстници, родители, преподаватели и по-възрастни родственици.

Рециталът „Страстите Яворови“, селектиран от г-жа Сия Папазова, ръководител на „ключетата“, представи по-малко познати текстове на Яворов. Той бе посветен и на 145-годишнината от рождението на автора.

Елинор Кинчева изпълни „Сбогом, Анхиало“. Лора Илиева представи „Писмо до Лора“, а Анелия Христова участва с етюда „С дъх на акация“. В рецитала се включи и Невяна Пенкова, която влезе и в ролята на водеща.

Гостите в Младежки дом успяха да видят също фотографската изложба „През портала на времето“, в която Лора, Елинор и Анелия позират в костюми от началото на миналия век. Автор на кадрите е Емилиян Ялъмов, организатор в ЦПЛР.

Специален гост на събитието бе г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна, която поздрави участниците и тяхната публика.

Събитията, посветени на 50-годишнината на ДЮТ „Златното ключе“, продължават със спектаклите „Дамата с кученцето“, „Вожда на червенокожите“, „Сънят“, „Площадчето“ и „Малкият герой“. Кулминацията ще бъде на 28 декември т.г., когато почитателите на ДЮТ „Златното ключе“ ще могат да видят документална продукция за Катя Папазова и да се включат в кръглата маса „С Катя в сърцето…“. Веднага след това ще се проведе тържествен концерт, озаглавен „Златните години на крилатото ни детство“. Малко по-късно ще бъде даден коктейл и ще бъде експонирана голяма сборна фотографска изложба на Емилиян Ялъмов, събрала десетки кадри от репетиции, спектакли и специални сесии с участието на актьорите. Гостите в Младежки дом ще могат да видят също интересен реквизит от сценичните изяви на ДЮТ „Златното ключе“.

Албум с кадри от фотографската изложба на Емилиян Ялъмов

Албум със снимки от събитието