Известна писателка даде съвети на младите кинематографисти от кино школа “Братя Люмиер“

Архив

Кинематографистите от кино школа „Братя Люмиер“ се запознаха със златните правила за писане по време на пътешествие. Това стана при срещата им с варненската писателка Наталия Бояджиева, която се състоя в сградата на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Бояджиева гостува на школата по покана на Елица Матеева, художествен ръководител на младите кинематографисти. Наталия е имала невероятната възможност да живее в Китай и Филипините няколко години, а приключенията й от тези екзотични страни е включила в две книги – „Лицата на Филипините“ и „Светлина от Изтока“.

Пред децата Матеева представи няколко откъса от книгите на Наталия, която показа на учениците различни предмети, свързани с културата, обредите и религията на тези азиатски народи. Децата чуха филипинска фолклорна музика, разгледаха фотографии от пътешествията на Наталия, неуморно задаваха въпроси, свързани с храната, езика и историята на азиатските държави.

Писателката даде няколко съвета за създаването на приключенски сюжет. „Всяко впечатление трябва да се записва непосредствено след конкретната случка, за да се съхрани силата на емоцията от него и автентичността му”, сподели Бояджиева. „Вторият момент е свързан с по-сериозна и дълга редакция, благодарение на която впечатленията придобиват посока на послание, разкрасяват се с анализи и съпоставки”, отбеляза Наталия. Най-важното за всеки пътешественик е мисията на приключенеца – всяко пътешествие ни облагородява, променя и обогатява и ако приключенският сюжет притежава подобен дух, то разказаното ще задържи вниманието на читателя или зрителя, стана ясно от думите й. Малките кинематографисти заснеха артефактите, взеха автограф от авторката и й подариха мартеница с пожелание да посети нови места, които да я вдъхновят за трета книга. Децата решиха, че трябва отново да си припомнят незабравите филмови приключения на Д-р Хенри Уолтън „Индиана“ Джоунс и да наблегнат на филма „Индиана Джоунс и храмът на обречените“.