Известна наша дизайнерка гостува на възпитаници на ОДК

Архив Вдъхновяващи срещи Школа по етнография и народни занаяти „Творилницата“ Школа по изобразително и приложно изкуство "Палитра" Школа по изобразително изкуство "Импресия" Школа по конструиране "Сръчни ръце"

Снимки: Илиана Бораджиева, Йорданка Аргирова и личен архив на Евелина Дойчинова

Евелина Дойчинова, популярен модел, телевизионен водещ, гримьор и моден дизайнер, гостува в Арт центъра на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, където се срещна с възпитаници от школите „Творилницата“, „Импресия“, „Палитра“ и „Сръчни ръце“. Пред учениците и техните ръководители – Мария Борисова, Илиана Бораджиева, Йорданка Аргирова и инж. Маргарита Гигова, Дойчинова показа различни модни аксесоари, които е изработила с различни видове техника. Направи и демонстрация на живо, в която презентира плетене с ръце и сухо плъстене, което се прави чрез иглонабиване.

Децата с интерес наблюдаваха процеса на изработка на изделията и засипаха известната си гостенка с любопитни въпроси.

„Освен талант, работата на модния дизайнер изисква отдаденост и упоритост!“, сподели пред учениците Дойчинова.

Тъй като времето се оказа недостатъчно, за да обхване цялата тема, преди да си тръгнат, всички се разбраха срещата да има своето продължение през пролетта.

Евелина Дойчинова е родена във Варна. За  първи път участва в конкурс за красота, когато е на 16г. Носител е на титлите „Мис Университет България“ през 1991г. и представя страната ни на „Мис Свят Университет“ в Сеул, Южна Корея през същата година.

През 1992 г. става Най-добър модел на България и представя страната ни на международния Best Model of the World в Истанбул, Турция. Същата година се явява на конкурс и е един от 5-те български модела, избрани да работят с една от двете най-големи агенции в света по това време – „Форд Моделс“.

Работи с модните агенции „Линея“ и „Хай Левъл“. Участва в множество ревюта, фотосесии и рекламни клипове.

През 1993 г. заминава за Гърция, където работи с агенция „Ажанс Юник“. Завършва едногодишно обучение по професионален грим в школа „Авгеринопулу“. След няколко години успешна кариера като модел с множество снимки за списания, рекламни каталози и музикални клипове, тя се връща в България, където работи като телевизионен водещ и журналист. През 2000 г. се връща във Варна и прави предаването „Стил“ в местната Ариел ТВ, малко по-късно започва работа и в М САТ.

През 2011г. основава EVANTI Makeup Studio и започва да твори поредица от интригуващи образи. Четири години по-късно започва да изучава моден дизайн във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Завършва с отличие през 2018г.

Носител е на редица призове като модел, гримьор и дизайнер. През 2018г. печели наградата „Дизайнер на годината“ в категорията „Експериментална мода“ на наградите Varna Free Fashion Awards.

Участва многократно в  „Парад на Модата“ – Плевен, като и на Sofia Fashion Week

Преди около 3 години започва да се занимава с дизайн на аксесоари, създава EVANTI Bags и EVANTI Accessories.

Срещата и с възпитаниците на ОДК бе в рамките на проект „Вдъхновяващи срещи“, чийто инициатор и водещ е Емилиян Ялъмов.

АЛБУМ СЪС СНИМКИ