За фотографията като театрален роман и живопис на времето със Стефан Н. Щерев

Архив Кино школа "Братя Люмиер" Школа по фотография "Позитив"

Снимки: Елица Матеева и Радина Романова

Последният гост в рубриката „Децата и Госпожата питат“ бе авторът на невероятния албум „Съвременен български театър“- фотографът Стефан Н. Щерев. В албума са събрани 8 години от живота на Стефан из сцените на различни български театри.

Първата му портретна снимка на актьор е във Варна преди много години, когато Мариус Куркинси гостува с моноспектакъла си „Сънят“. Актьорът кани Стефан Н. Щерев да съхрани миговете в гримьорната. По същото време Стефан снима във Варна и други свои съграждани като: режисьора Галин Стоев и актьора Петър Антонов. Постепенно Стефан е запленен от театралната сцена- днес предпочита да снима репетиционния процес и освен в снимки да запечатва работата на актьорите в кратки филми.

Младите надежди на фотографска школа „Позитив“ и кино школа „Братя Люмиер“ при Общински детски колплекс задаваха въпроси на своя гост в различни посоки: за нощните снимки и киното, за избора на професионално образование, за това кога се разбира, че фотографията от хоби се превръща в професия, а авторът им разказа за своето начало  и първата му снимка- Истанбул през нощта.

Децата и ръководителите на двете школи изявиха желание, когато техният гост бъде отново във Варна, да се съберат и да снимат заедно. Стефан Н. Щерев от своя страна покани младежката аудитория на своя филмова премиера през есента.