За три дни Варна ще бъде фолклорна столица на България

Архив Конкурс "Диньо Маринов"

За три дни Варна отново ще бъде фолклорна столица на България. На 24.03.2023 г., петък, в студията на Радио Варна ще бъде дадено началото на XXVIII издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“. Заявки за участие в конкурса са подали около 400 певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна.

На 25 и 26.03.2023 г. конкурсът се прехвърля в залите на Младежки дом – Варна.

Журито, което ще оценява изпълненията, е в състав: председател – Димитър Христов – диригент на народен оркестър при БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, членове: Петьо Костадинов – оркестрант в оркестъра на БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Ангел Добрев – преподавател, композитор гр. София, Костадин Генчев – композитор, аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР, Ваня Монева – диригент на хор „Ваня Монева“, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Евелина Христова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, Гергана Костадинова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, преподавател.

Целта Националния детски фолклорен конкурс, чийто организатор е ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

И през тази година ще бъдат раздадени традиционното отличие на кмета на Варна, приз на Националния дворец на децата, награда на Радио Варна, ЦПЛР – Общински детски комплекс и др.

Конкурсът, осъществяващ се с финансовата подкрепа на Община Варна, под патронажа на кмета на морската столица, е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби.

Класираните на първо, второ и трето място от III и IV възрастова група в двете категории –  „Училища“ и „Извънучилищни звена“, ще получат едногодишни стипендии.