За проекта `Да подадем ръка`

Uncategorized

Месец април – месец за нови впечатления и радостни преживявания за участниците в проекта „Да подадем ръка”

 Проектът „Да подадем ръка», финансиран от ЦОИДУЕМ, Ромски образователен фонд, Будапеща и с финансовото участие на Община Варна се изпълнява в пълно съответствие на заложените цели и дейности вече седми месец.

Ваканцията през месец април, честването на Великден , Международния ден на ромите – 8 април и спортният празник изпълниха дните на участниците в проекта от СОУ „Л. Каравелов”, ОУ „Иван Рилски” и І ОУ с радостни емоции.

Всички групи се включиха активно в дейностите. В трите училища, включени в проекта, се проведоха тържества, посветени на великденските обичаи. Макар и обмислени по различен начин и проведени по различен сценарий, тържествата имаха еднакво послание – и българи и роми боядисват яйца, и при едните и при другите първото яйце е червено и с него се натриват бузките на децата.Макар и да се казват различно, пролетните празници носят радостта от обновяването на природата, а денят на св. Георги също се празнува от двата етноса. Учениците от І ОУ под ръководството на г-жа Овчарова драматизираха приказката „Градината на народите” на Йосиф Нунев. Много вълнувящо бе да наблюдаваме децата, които пресъздаваха обичаите чрез  игри, танци и песни. Ние, възрастните, за пореден път си дадохме сметка, че езикът на детското общуване е един, когато децата растат заедно и заедно, стъпка по стъпка, опознават себе си и света около тях.

Щастливо преживяване за учениците от проекта бе и проведеното честване на 8 април, Международен  ден на ромите. В парка на кв. Аспарухово някои от участниците идваха за първи път. Благодарение на добрата предварителна подготовка на празника от партньора читалище”Явин 2004” и с финансовата подкрепа на община Варна празничният концерт бе за децата и родителите им изпълнен с вълнение.Радостта бе още по-голяма, защото носиите по проекта бяха готови и в тях децата се почувстваха като истински танцьори. Трите училища се включиха в концерта с танци,песни и рецитация. В надиграването първо място и специалната награда на журито получи ученичката от І ОУ Емилия Юлиева Давидова. Тържествата започнаха с ритуал – поднасяне на венци на паметната плоча на ромите, загинали във войните, която се намира в центъра на квартал „Аспарухово”.

Духът на радостта се запази и по време на проведените на 27 април спортните игри. Висока оценка заслужава партньора Н.Николов, който положи много усилия народната топка, федербалът и футболът да преминат спортсменски , а прекрасните условия на спортните площадки, екипите и осигурените награди за всяко дете бяха въодушевяващи.

Проектът продължава. Предстои външното оценяване, което ще покаже дали усилията имат очаквания добър резултат. Предстоят екскурзии, посещение на музеи – все нови срещи.