За предстоящия конкурс „Диньо Маринов“2010

Uncategorized

http://www.ida.bg/varna.php?page=news_show&nid=18559

ХVІ Национален детски конкурс “Диньо Маринов” – Варна

Конкурсът за изпълнители на народна музика – певци, инструменталисти, народни хорове, оркестри и ансамбли, ще се проведе на 9, 10, 11 април

30-03-2010

Целта на конкурса е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

Конкурсът е включен в националния календар за извънучилищни  дейности  на МОМН. По традиция се провежда под патронажа на Кмета на гр. Варна – К. Йорданов.

Журито, което ще оценява изпълненията в шестнадесетото издание на конкурса е в състав:
Проф. д-р Л. Досев –  преподавател по кавал
Доц. д-р К. Бураджиев – АМТИИ, гр. Пловдив, преподавател по тамбура
Данка Цветкова – АМТИИ, гр. Пловдив, преподавател по народно пеене
Галя Петрова – АМТИИ,гр. Пловдив, преподавател по народно пеене
Ангел Добрев – композитор и преподавател в НУИ”Л. Пипков” София
Иван Георгиев – АМТИИ, гр. Пловдив, преподавател по  гайда

Заявки  са подали  над 500 участници от всички фолклорни области в страната.
Ще се състезават в три категории и пет раздела: певци, инструменталисти, народни хорове, оркестри и ансамбли.
Ще бъдат раздадени  първа, втора и трета награда във всяка  категория и група, награда на Кмета на град Варна, запис в радио Варна, награда „Диньо Маринов” за най-добър  гайдар,  награда за   най-добър музикален педагог, награда  на  АМТИИ – Пловдив,  2 награди на Радио Шумен, награда на Фондация ”Елена”, записи за БНР „Хр. Ботев”.  Всеки участник ще получи грамота за   участие.

Официалното откриване на конкурса е на 9 април от 10:00ч. в Концертна зала на Младежки дом. Конкурсната програма е на  9 и 10 април в Младежки дом и на 11април в Община Варна.
Гала концертът на  наградените ще се проведе на 11 април  в Пленарна зала на Община Варна.

***************************************************************

http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=38661

Над 250 кандидати очакват за „Диньо Маринов“

Над 250 кандидати очакват за „Диньо Маринов“

190 заявки за участие са подадени до днес за предстоящия 16-и детски конкурс „Диньо Маринов“ 2010. Последният шанс за регистриране на желаещите изтича до края на деня, като кандидатурите продължават да пристигат и се очаква да надминат бройката от предишни години, която е 250, обясняват от детския комплекс. Надпреварата за изпълнители фолклористи се организира по традиция от МОМН, РИО, Община Варна и ОДК. Право на участие имат певци, инструменталисти, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна. Те ще демонстрират уменията си на 9, 10 и 11 април.

В индивидуални изпълнения ще прозвучат кавал, гайда, гъдулка, тамбура, дудук, свирка и други. Солистите ще се разделят в четири възрастови групи от 1-ви до 12-и клас. Всеки има право на две народни песни с общо времетраене до 5 минути.

Конкурсният репертоар е по избор, като една от пиесите трябва да бъде от фолклорната област на самия участник. При оркестрите са допустими и класически инструменти, но само виола, китара, виолончело и контрабас. В хоровете трябва да има поне 12 певци, а ансамблите да не надвишават свирене от 15 минути. Специалисти ще обменят опит и в практическа конференция.

Целта на мероприятието е да издирва и популяризира млади таланти, както и да утвърждава и приобщава поколенията към традиционната българска култура.

05.03.2010

Прочетете повече на: http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=38661#ixzz0jh0NQ24y

Under Creative Commons License: Attribution

Вашият коментар