Виктория Радославова разкри тайните на монтажа в киното пред възпитаници на школа „Братя Люмиер“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

Поредната видео среща на възпитаниците от кино школа „Братя Люмиер“ бе с Виктория Радославова, чието име стои зад монтажа на филмите „Уроци по немски“, „φ1.618“, „Януари“, „Майка“, „Христо“, „Петя на моята Петя“, сериалите „Братя“, „Лъжите в нас“, „Островът на сините птици“, „Денят на бащата“, „Скъпи наследници“, „Дяволското гърло“ и др.

Децата бяха предложили два материала за анализ от страна на техния гост с работно заглавие „Колоквиум между разум и чувства“ с идеята Виктория Радославова да посочи добрите попадения в работата на Георги Димитров и Росен Бачев. Виктория им подсказа в каква посока може да се подобри чрез монтажните връзки замисълът на кратките им форми. Тя отбеляза, че от значение е работата със звука.

Звукът се превръща в своеобразен актьор във филмовата творба. Първото нещо, на което малките автори трябва да обърнат внимание е да открият тема зад всеки кадър. Всяко изрязване или добавяне на картина може да обогати или пък да обезцени епизодите, затова монтажът не е обикновено събиране на кадри в едно, а променящ се език, вплитащ се в цялостния облик на творбата. Тъй като малките кинематографисти са се насочили към една нова жанрова форма „мистерия“, Виктория ги посъветва да обърнат внимание на определени елементи в структурата на бъдещия им проект и да видят няколко образци от този жанр.

Всички се надяват отново да се срещнат с нея във Варна през есента, когато тя ще бъде гост – лектор на известно варненско фото училище, в което се организират обучения и по видео обработка, за да обменят отново идеи и да покажат своите нови опити. Георги Димитров и Росен Бачев задаваха въпроси върху техните видеа и Виктория подробно обърна внимание над определени детайли в работата им. Срещата се оказа изключително полезна за малките кинематографисти.