За думите и синонимите на чувствата в поетичен урок с Ива Иванова и кино школа „Братя Люмиер“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

Поредният гост в рубриката „Децата и Госпожата питат“ на  младите кинематографисти от кино школа „Братя Люмиер“ бе писателката Ина Иванова. Възпитаниците на г-жа Елица Матеева се озоваха за миг в Пловдив, благодарение на електронните платформи, за да се запознаят с писателката и новата й книга „Нещата, за които мълчим“. Преди броени дни поетичният сборник имаше премиера в Пловдив, където писателката твори и живее. През пролетта тя ще представи своите нови стихотворения и разкази във Варна.

Ина Иванова обича вятъра и вярва в езика на изкуството. Тя е автор  на сборниците с разкази „Право на избор и други проклетии” (изд. Арс, 2009), „Името на неделята” (изд. Жанет 45, 2012) и „Летящ акордеон” (изд. Жанет 45, 2014), „Криле от папиемаше“ (изд. Жанет 45, 2019). Публикува текстове в сп. „Съвременник”, „Литературен вестник”, сп. „Страница”, сп. „Глоси”, сп. „НО поезия”, сп. „DIVA!”, в множество електронни издания. Има награди от конкурсите „Веселин Ханчев“, „Яворови дни“ – Поморие, „Южна пролет“ – Хасково. Тя е първият носител на Голямата награда на Националния конкурс за сборник с разкази „Минко Неволин“ (2012 г.) и носител на Първа награда за проза в конкурса „С море в сърцето“ (2015). Редактор е на художествена литература. Пише оперативна критика за „Литературен вестник”, модератор е в Литературен салон „Spirt & Spirit“ в Пловдив. Преподавател по творческо писане в „Модерна академия на изкуствата Синдикат“.Нейни текстове са превеждани на английски, руски, немски, полски, испански, фарси, арабски, хърватски и сръбски език.

В срещата с учениците, Ина разказа за същността на творческото писане, показа примери, в които търсенето на синоними обогатява и нюансира съдържанието на един текст, сподели поучителна практика от своя живот, с която коментира смисъла да се познават нови съвременни автори.

Децата направиха нов подкаст с писателката, който ще бъде излъчен в предаването Улица „Събота“ на БНР-Варна. Младежите се похвалиха с новината, че филмът им „Три самотни истории“ е селектиран в конкурсната програма на IV Международен младежки фестивал „Славянски звън“ и са в очакване на допълнителна информация за конкурсните дни. Всеки сподели своите впечатления за нови филмови заглавия – адаптации на литературни творби.