За Варненска детско-юношеска опера

Uncategorized

**************************************************

http://dnesplus.bg/Curious.aspx?f=108&d=304196

1804-091201-160234-детска опера

Варненската детска опера с нов спектакъл по Чарлз Дикенс
01.12.2009 16:03

Няколко години след като историята за „стиснатия душевадец” Скрудж оживя за първи път на сцената на Варненската детска опера, ето че почитателите й ще могат отново да се насладят на музикалната пиеса – премиерата се предвижда за утре вечер, 2 декември от 18 часа.

Една от разликите сега например е, че вместо племенника Фред, порастналият Мартин Ганчев ще играе чичото Скрудж. Разбира се, той не е единственият играл в мюзикъла отпреди 8-9 г., но има и нови лица.

Изборът на Мартин за тази роля няма нищо общо с това, че баща му Ганчо Ганчев е диригент постановчик и художествен ръководител на Детската опера, посочи на нарочна пресконференция днес драматургът на Оперно-филхармоничното дружество Райничка Попова.

По думите й Мартин Ганчев има много добри качества и никой познаващ по-отблизо работата на Детската опера не би оспорил това. Диригентът Ганчо Ганчев пък добави, че другите деца не били на по-ниско ниво, но „въпросът е коя роля на кого подхожда повече”.

Кузман Попов, режисьорът на „Коледна песен” по музика на Джеймс Лейси коментира, че искрено се надява чудесата, които се случват по Коледа с тези деца на сцената, да доведат и други чудеса, които да се случат в нашия истински живот.

Интересът към спектакъла от страна на варненските училища е доста голям и повече от половината салон за 7-те представления вече е резервиран, казаха още от ОФД – Варна.

X-ият Коледен музикален фестивал ще бъде открит тъкмо с „Коледна песен”, но домакините уверяват, че в него има по нещо за всеки вкус.

*************************************

С премиера на Детската опера започва Х коледен
С премиера на Детската опера започва Х коледен музикален фестивал

Донка Колева

„Коледна песен“ – музикална пиеса от Джеймс Лейсли по едноименната приказка на Чарлз Дикенс, е новото заглавие от афиша на Оперно-филхармоничното дружество във Варна. Премиерата е днес от 18 ч.
Спектакълът на Варненската детска опера открива Х коледен музикален фестивал. Диригент е Ганчо Ганчев, режисьор – Кузман Попов, а хореографията е на Константин Илиев. Новелата е написана на 19 декември 1843 г. и се поставя на варненска сцена 166 г. по-късно. Вариант на мюзикъла е игран и преди няколко години, като в него са участвали някои от талантливите млади актьори, които ще гледаме сега. Те ще пеят, ще играят и ще танцуват, ще забавляват връстниците си от варненските училища. Сюжетът насочва към вечната тема за скъперничеството. На Коледа се случват чудеса. Дори Скрудж, този „стиснат душевадец“, може да се промени с помощта на коледните призраци… Всички можем да станем по-добри и не само на Коледа, е посланието на спектакъла. Той е създаден за кратко време, с малък бюджет, но с много ентусиазъм, разказаха диригентът, постановчикът и солистите. На младите изпълнители им се наложило да играят много по-възрастни персонажи, но са се справили успешно. Защото са се отнесли много сериозно към работата си, със съзнанието, че в театъра всичко е възможно.
Вече има голям интерес към „Коледна песен“ и заявки за посещение от много варненски училища, похвалиха се от операта. След премиерата мюзикълът ще има още 6 представления (засега) – на 3, 6, 7, 12, 14 и 18 декември. Продължителността му е 50 мин, а цената на билетите – 3 лв.
Програмата на Х коледен музикален фестивал предлага различни жанрове. Ще гледаме симфонични и камерни концерти, балет, оперетен коктейл, оперна музика. Паметна вечер ще бъде посветена на 110-годишнината на певеца Събчо Събев, ще бъде представена книгата на Милко Димитров „Държавен симфоничен оркестър – Варна. 1946 – 1956“.

***********************************

Във Великобритания
Варненски талант ще свири на пиано с благородници

Юлиян Атанасов

В елитно училище за англичани с благородно потекло ще изявява таланта си младият варненец Галин Ганчев. 13-годишният възпитаник на музикалното училище „Добри Христов“ е спечелил тригодишна стипендия за обучение в „Шросбъри скул“. Младокът, който свири на пиано в класа на Станислава Ставрева и е познат от ролите си в популярни спектакли на варненската Детска опера, още от 2010 г. ще разкрива тайните на музиката при световноизвестния маестро на рояла Питър Брадли.
Уменията на Галин забелязал англичанинът Гарет Дженкинс, участник в Майския хоров конкурс във Варна. Лично той поканил таланта да се включи в благотворителен конкурс в Англия.
„Шросбъри скул“ е едно от най-реномираните британски учебни заведения, в което почти всички ученици са с благородническо потекло. Преподаватели пък са утвърдени по цял свят музикални величия. Галин, който е син на варненския диригент Ганчо Ганчев, е първият българин със стипендия в това училище. Освен с утвърдените си традиции учебното заведение може да се похвали с отлична база – уникална старинна сграда и множество модерни спортни съоръжения.

http://more.info.bg/article.asp?articleID=825277&topicID=212&issueID=2709

********************************
в. „Народно дело“:
Племенникът на Скрудж порасна в чичо си

Племенникът на Скрудж порасна в чичо си

Мартин Ганчев, познат на публиката като Фред – племенник на скъперника Скрудж, вече играе главния герой от музикалната пиеса „Коледна песен“. Творбата е направена по едноименната приказка на Чарлз Дикенс и е реализирана от Варненската детско-юношеска опера. Първата премиера е днес, а втората – утре от 18 часа. Предвидени са още 5 спектакъла до края на месеца. Те ще се играят на 7 и 12 декември от 16 ч. и на 6, 14 и 18 декември от 11 ч. Диригент-постановчик е главният художествен ръководител на състава Ганчо Ганчев, а режисьор – Кузман Попов. Хореографията е на Константин Илиев, а корепетиторската работа е дело на Миглена Шишева. Балетната, театралната и вокалната работа е на Бистра Бъчварова, Петя Петкова и Галина Станишева.
Зрителите, които помнят старата версия, ще забележат, че повечето от артистите са същите, само че изпълняват други роли. Всички те са дългогодишни възпитаници на ВДО, а някои вече учат във висши музикални училища. Всички те развиват интерес към изкуството още от малки, разказва диригентът. За всеки от участниците е предизвикателство да се вживее в образа на миналата и настоящата Коледа, Духът на Марли и т.н., споделиха солистите Виолета Петкова, Лилия Илиева, Александър Панайотов и Антон Стоянов. Приказката за скъперника Скрудж отправя послание към всички да бъдат по-добри, и то не само по празниците.Виолета Гурнакова

******************************************

Премиерно
Коледна песен запяха хлапетата от детската опера

Коледна песен запяха хлапетата от детската опера

10-ото издание на коледния фест е посветено на 2 века от смъртта на Йозеф Хайдн и 110-годишнината от рождението на баритона Събчо Събев

С „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс стартира 10-ият коледен музикален фестивал на операта. Постановката ще се играе на 2 и 3 декември от 18 часа. Текстът и музиката са на Джеймс Лейси, режисьор е Кузман Попов, диригент Ганчо Ганчев, а хореографията е на Константин Илиев.
Музикалната пиеса по едноименната приказка на Дикенс разкрива вечната тема за доброто и злото. Разказват я децата и младежите на Варненската детска опера.
Eбeнизър Cкрудж e прoчут cтaр cкъпeрник, кoйтo нe oбичa никoгo. Ho в нaвeчeриeтo нa Кoлeдa гo пoceщaвa призрaкът нa пoкoйния му cъдружник Maрли зaeднo c три привидeния, кoитo гo oтвeждaт нa чудни пътeшecтвия в минaлoтo, нacтoящетo и бъдeщeтo. Cлeд тaзи нoщ Cкрудж рaзбирa, чe нe пaритe, a любовта e нaй-cкъпoтo нeщo нa тoзи cвят.
Тази поучителна история е адаптирана многократно за кино, театър, опера, радио и телевизия.
„Коледна песен“ ще се играе още на 6 декември от 11 часа, на 7-и и 12-и от 16 часа и на 14-и и 18-и от 11 часа. Програмата е съобразена със смените на учениците и с възможността спектаклите да бъдат посетени както от организирани групи, така и от деца, придружени от своите близки, информираха от операта. Билетите за премиерата са на специални цени от 3 лв.
10-ото издание на коледния фест е посветено на 2 века от смъртта на Йозеф Хайдн (1732 – 1809) и 110-годишнината от рождението на баритона Събчо Събев (1899 – 1950). Акцент в програмата е празничният симфоничен концерт със солист цигуларят Павел Минев. Той е насрочен за 4 декември. На 11-и фрагменти от класически оперети ще изпълнят Яница Нешева, Валентина Корчакова, Георги Динев, Христо Сарафов. Дипломните си спектакли ще покажат бъдещи звезди от Държавната музикална академия. Концерт готвят и от струнен квартет „Концертмайсторите“.
В рамките на феста ще бъде представена и книгата на Милко Димитров „Държавен симфоничен оркестър – Варна 1946-1956 г.“

Боряна Тодорова
**********************************

10-ият коледен музикален фестивал на Варненска опера PDF Печат Е-поща

Автор: Телевизия Варна
Вторник, 01 Декември 2009г. 17:59ч.

С детският оперен спектакъл „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс стартира 10-ият коледен музикален фестивал на Варненска опера. Премиерата на постановката ще се играе на 2 и 3 декември от 18 часа. Музикалната пиеса по едноименната приказка на Чарлс Дикенс разказва вечната тема за доброто и злото, и уверява в това, че на Коледа наистина се случват чудеса. Или поне на тези, които вярват в тях.

Cкрудж e прoчут cтaр cкъпeрник, кoйтo нe oбичa никoгo. Ho в нaвeчeриeтo нa Кoлeдa гo пoceщaвa призрaкът нa пoкoйния му cъдружник Maрли зaeднo c три привидeния, кoитo гo oтвeждaт нa чудни пътeшecтвия в минaлoтo, нacтoящетo и бъдeщeтo. Cлeд тaзи нoщ Cкрудж рaзбирa, чe нe пaритe, a любовта e нaй-cкъпoтo нeщo нa тoзи cвят.
Тази поучителна разказват младежите от варненската опера. Текстът и музиката са на Джеймс Лейси, режисьор е Кузман Попов, диригент Ганчо Ганчев, а хореографията е на Константин Илиев.

„Коледна песен“ ще се играе още 4 пъти през месец декември. 10-ото издание на коледния оперен фест във Варна е посветено на 2 века от смъртта на Йозеф Хайдн и 110-годишнината от рождението на баритона Събчо Събев.Цялото интервю може  да видите тук:

http://www.tvvarna.info/index.php?option=com_content&view=article&id=445:10––-&catid=44:2009-09-28-10-15-17&Itemid=66

Вашият коментар