Започна работата по проект “С доверие към младите“ в школите по гражданско образование

Uncategorized

На 8 декември 2017 г. школите по гражданско образование „Детски и младежки парламент” с ръководител Юлия Кавръкова и „Европейски мост” с ръководител Долорес Коева започнаха работа по Проект „С доверие към младите“, финансиран от Министерството на младежта и спорта. Той е насочен към оказване на доверие и ранната подкрепа на младите хора, което ще помогне за изграждането им като силни и отговорни личности, способни да определят сами своята житейска реализация.

         Проектът започна с въвеждащото упражнение „Всичко за мен”, чрез което участниците невербално даваха информация за себе си.

         В първия модул    „Социално отговорно поведение на младите хора” учениците чрез интерактивното  упражнение „Пирамида на Джосер“ работихапо  групи  за основните права на човека и  изведоха 10-те най-значими за тях права  и  ги подредиха по степен на важност под формата на пирамида. Групите сравниха своите пирамиди. Чрез мозъчна атака определиха що е отговорност. Само отделните хора могат да поемат отговорност за своите постъпки и да носят последиците.

         Първото занятие завърши с практическата творческа задача „Аз създавам правилата”. Учениците, разделени в 4 групи, изработиха правила и санкции за неспазването им – на участници в планински поход, на велосипедисти, на участници в младежки сървайвър и на измислена от тях игра. Целта на тази задача беше да се утвърдят правилата и законите като гарант за ефективно взаимодействие между членовете на обществото. 

         Предстоят дейности и интерактивни игри в следващите месеци.