Елица Матеева с участия в научна конференция и „Пловдив джаз фест“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимка: Елица Матеева

През изминалия месец, Елица Матеева, ръководител на кино школа „Братя Люмиер“, има възможност да покаже на научна конференция работата на своите ученици с филма на децата „(Писма) до баща ми“, участвайки с доклад на тема „Киното в търсене на идентичността“. Конференцията се организира от Сдружение „Наш свят“ и се проведе в Арт салон на БНР-Варна. Тя е част от проект на Министерството на културата, програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ по Финансовия механизъм на ЕИП.

Доклади бяха изнесени от преподаватели от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, от докторанти от Софийски университет „Климент Охридски“, от практици, които работят в различни сфери на изкуствата с деца, участие взеха психолози и психотерапевти. Публиката прие топло детския филм на малките артисти от кино школа „Братя Люмиер“, с който децата се опитват да намерят пътя към родителите чрез свои монолози. Предстои издаване на докладите в книжно тяло.

Снимка: Атанас Кънев

Лекторията „ С джаза в българското кино“ бе най-интересна за младежи от Пловдив, които посещават театрални школи в града, защото за първи път имаха възможност да чуят интересни музикални форми от филми на незабравимите режисьори Бинка Желязкова, Едуард Захариев, Гриша Островски, Георги Дюлгеров. Елица Матеева въведе публиката в света на композиторите: Петър Ступел, Кирил Цибулка, Милчо Левиев, Божидар Петков, Кирил Дончев, Мира Искърова и Христо Намлиев, като разказа любопитни истории за българските филми от 60-те години на миналия век до наши дни. Новината е, че лекторията има нова покана от културна институция на град Пловдив, следва втори дубъл през новата 2024 г.

Снимка: Атанас Кънев