Елица Матеева бе председател на журито на XII-то издание на Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричен спектакъл в Габрово

Uncategorized

Снимки: Личен архив на Елица Матеева

Елица Матеева, художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, в качеството си на практикуващ театрален критик, бе председател на професионалното жури, натоварено със задачата да оцени в няколко категории участващите спектакли от София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Габрово. В журито влязоха още следните експерти: актрисата и режисьор Нина Димитрова, основател на театър „Кредо“, проф. Светослав Кокалов, сценограф и преподавател в НХА и актьорът Стелиян Николов, който е директор на ДКТ „Иван Димов“- Хасково.

„За мен бе изключително приятно да бъда част от това събитие, още повече, че съм се посветила на друга кауза – седмото изкуство. Оказа се, че макар и встрани от определени процеси, съм съхранила усет към настоящата театрална ситуация и имам изградени критерии за същността на жанра. Насладих се на спектакли, номинирани и отличени с награда „Икар“, а също така видях съвсем новото представление на габровската трупа „Глупаци“ от Нийл Саймън, което грабна голямата награда на фестивала.

За мен най-интересното заглавие бе моноспектакълът на актрисата Албена Ставрева „Неведение“ – Народен Театър „Иван Вазов“ заради актьорската работа в него и заради новия драматургичен текст – дело на Албена Ставрева, затова съвсем заслужено тя грабна двете награди за женска роля – на експертите и на алтернативното жури, състоящо се от изтъкнати дейци на културата в Габрово.

Другият аспект на това събитие са срещите и новите контакти, а тук в Габрово срещнах прекрасни професионалисти, с които имах възможност да общувам, да придобия знание за театъра от извора, от хората, които са се посветили на театралната кауза. Получих и няколко предложения, на едно от които вече съм казала „ДА“, а именно да бъда гост на следващото издание в Габрово, чийто фокус ще бъде монодрамата.“, сподели Елица Матеева.

Снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово