ДЕЦА ОТ ШКОЛИТЕ НА ЦПЛР – ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС, ГР. ВАРНА НА ИСТОРИЧЕСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ В ПАТЛЕЙНА И ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

Uncategorized

На 21.10.2017 г.  70 ученици от школи „Православни християнски ценности и традиции“, ГО-Детски и младежки парламент, ЛК „Касталия“ и школа по конструиране „Сръчни ръце” при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна  се докоснаха до древното ни минало във Велики Преслав и изживяха незабравими мигове в манастира „Св. Пантелеймон“, в природния резерват  „Патлейна“. Пътуването се осъществи с финансовата   подкрепа на община Варна и е част от  събитията включени в  споразумението между община Варна и Варненска и Великопреславска митрополия за съвместни инициативи.

В манастирската обител, децата бяха посрещнати от игумена, който благослови  всяко едно от тях и го миропомаза  за здраве и благоденствие, и после ги почерпи с билков чай и манастирски мед.

Децата имаха възможност да посетят Кръглата златна църква, един от архитектурните шедьоври на Първата българска държава и сред най-красивите постройки не само в България, но и в Европа през Ранното средновековие.

Посещението в археологическия музей във Велики Преслав, даде възможност на учениците не само да се запознаят с историческите факти, но и да почувстват атмосферата на старата ни българска столица. Филмът, който представят в музея е възстановка на царския дворец и  на Кръглата златна църква и кара зрителите  да  усетят силата и величието на Първото българско царство. Такива пътувания са изключително ценни, защото учебниците не могат да заменят  прякото докосване до историята ни и се запечатват в съзнанието на децата за цял живот.