Деца от школите на ОДК се запознаха с богатата история на Калиакра и Каварна

Архив

На 27 октомври деца от школите „ПХТЦ“ и школа по конструиране „Сръчни ръце” при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна участваха в учебна екскурзия до нос Калиакра и Каварна.

 

Колаж със снимки от школата на Юлия Христова

На нос Калиакра учениците се запознаха с богата история на крепостта, която е била основана още 4 в. пр. н.е. Най-голям разцвет Калиакра изживява през втората половина на 14 век, когато е столица на Карвунското княжество (деспотство) на българските владетели Балик и Добротица. Обелискът на 40 -те  български девойки, монументът на Фьодор Ушаков, руини на няколко раннохристиянски църкви, римски бани, както и мястото, където това лято е намерено голямо златно съкровище, предизвикаха голям интерес у учениците. Децата бяха впечатлени колко богат духовен и икономически живот се е водил в крепостта. Силно впечатления им направи също така  най-малкия  параклис в България,  намиращ в края на носа, който не можа да побере наведнъж желаещите да запалят свещичка на това магическо място.

Колаж със снимки от школата на Владимир Николов

В програмата на екскурзия беше включено и посещение на Каварна. Там групата беше посрещната от отец Василий Селемет. Гостоприемният домакин разказа на децата историята на града, след което покани всичките в храма „Св. Георги Победоносец”, построен още през първата половина на 19 век, където учениците се запознаха с историята на храма. След това децата имаха разходка в градския парк, където  видяха   Хамам ( турска баня ), построен още през 15 век. Накрая отец Василий покани цялата група в храм „Успение Богородично”. Този храм е с богата история. Построен като православна църква, по време на турското робство, той става джамия и чак само след Освобождението пак се връща неговото първоначално предназначение.

Колаж със снимки от школата на Стойка Димова

Учебната екскурзия до нос Калиакра и Каварна се осъществи с финансовата подкрепа на Община Варна.

Колаж със снимки от школата на Маргарита Гигова