ДЕЦА ОТ ШКОЛА „ЕВРОПЕЙСКИ МОСТ” СЕ ЗАВЪРНАХА ОТ ХАГА

Uncategorized

От 18 до 25 септември 2015 г. в град Хага, Холандия шестима млади европейци  от школа „Европейски мост” към ОДК – Варна, представиха България  и Варна  в Интернационална младежка конференция на тема: „Европа без предразсъдъци – как да решим пъзела на културното многообразие”. Участниците бяха младежи от  пет страни – България, Румъния, Полша, Норвегия и Холандия, на възраст 16-18

години.

Тези дни останаха незабравими и много полезни за младите хора, защото в кокетните и добре подредени вили, успяха да се опознаят, да изградят мостове между страните си, да разкажат за своите младежки мечти и стремежи… Програмата на проекта беше наситена със срещи, разговори, интерактивни игри, разходки по плажа и незабравими пътешествия из Хага,  и Амстердам.

Работата по проекта беше подчинена и на организирани посещения в държавни институции – Горната камара на Хагския парламент, Хагския университет, Общината в Хага, Европейския дом, Румънското и Полското посолство и още много други. На интересните срещи със значими личности, всеки успя да докаже уменията си да дебатира по теми, свързани с европейски  проблеми  и постижения на ЕС.

Незабравими за всеки участник ще остане традиционната вечер на съответната страна, където отборите имаха възможността да покажат чрез презентация забележителностите на страната си, да разкажат за най- интересните неща, с които да впечатлят участниците. А накрая да опитат и от традиционната им кухня. Това за българската група се оказа много приятно и лесно, защото дейността на децата от моста са подчинени на тези  интересни емоции вече пета година.

Броените дни минават бързо, неусетно. Младите хора се разделяха дълго и със сълзи в очите, но с онази приятелска прегръдка, която ще се помни вечно. Мостовете са построени и желанието да се срещнат отново се прочете в душите на всеки.

 Публикацията на в. „Черно море“ е ТУК