Деца от кино школа „Братя Люмиер“ се включиха в модулите на проекта „Танцови маршрути“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

Преди три години във Варна се създаде Varna Dance Theather от Силвия Христова и Карина Илиева, които със своя опит и познания в областта на балета и съвременния танц обогатиха културния пейзаж на града. Работата на Varna Dance Theather  се съсредоточва в създаването на спектакли от варненски танцьори тук във Варна, в представянето на спектакли в подобна посока на изявени хореографи от България, а техният проект „Танцови маршрути“ е полезен за младите танцьори и хореографи в още няколко теоретико-практически направления: танц и кино, танцови работилници и др. На 27, 28 и 29 август се състоя поредното издание на „Танцови маршрути“.

В първия ден ръководителите на работилниците Петя Стойкова и Константина Ханджиева представиха своята работа. Кинокритикът Елица Матеева изложи кратка история на жанра „скрийнденс“ в киното, като представи филма „Задължително приятно“ – дело на хореографките Таня Соколова и Яница Атанасова.

Зрителите се насладиха на работата на студенти от НБУ, които участват във филма като танцьори. Петя Стойкова идва от Бургас, тя е основател и хореограф на известната компания „Дюн“, а също така е организатор и вдъхновител на фестивала за съвременни танцови изкуства в Бургас „Вода“, чието издание стартира на 10 септември т.г. Константина Ханджиева е солистка на балет „Арабеск“- най-старата и една от най-престижните трупи за съвременни  танц в България. През 2010 г. Музикален театър „Стефан Македонски“ и балет „Арабеск“ образуват Държавен музикален и балетен център. От 2012 г. балет „Арабеск“ е с национален статут.

Три момичета от кино школа „Братя Люмиер“ се включиха в събитията на „Танцови маршрути“: Радина Романова, Божана Станева и Симона Николова. По време на танцовите работилници децата помагаха на своя ръководител Елица Матеева в записването на части от процеса с идеята да направят опит в изработване на видео импресия, която да се основава на принципите на скрийнденс видеото. Божана Станева дори се включи в танците при Петя Стойкова и безстрашно се втурна в съвместна импровизация.

„ Целта на съвместната ни среща е децата да разширят хоризонта си в общуването с различни форми на изкуство. Те за първи път в живота си се докоснаха до подобна работа, видяха нещо ново и неочаквано и се надявам, че така ще отключат въображението си и ще развият сетивата си. Най-важното е, че се запознаха с личности и знакови имена в танцовото ни изкуство. Много се радвам, че Силвия Христова и Карина Илиева за поредна година ми се довериха и ме поканиха да се включа в проекта „Танцови маршрути“ – тази среща е едно продължение на личните ни професионални усещания за съвместна работа.“ – споделя Елица Матеева, ръководител на кино школа „Братя Люмиер“- Общински детски комплекс, град  Варна.