Деца от кино школа „Братя Люмиер“ за четвърта поредна година участват в работилница по анимация на Световния фестивал на анимационния филм

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

Деца от кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, за четвърта поредна година участват в работилница по анимация на Световния фестивал на анимационния филм. Как се измисля филм от чертички, кръгове, триъгълници и цветове? Може ли една неясна форма да предизвиква настроения?

В света на киното всичко е възможно, защото киното, а най-вече анимацията може да се отчужди от реалността до такава степен, че да създаде нова, но общуваща с нашите емоции. В работилница по абстрактна анимация децата се учат да разказват истории, благодарение на трима вещи в занаята млади аниматори, свързали образованието си и професионалния си път с НБУ. Елица Матеева, ръководител на  кино школата и инициатор на идеята за съвместна работа между деца от ОДК, гр. Варна и работилниците на фестивала също се включи заедно с децата по разработката на история и рисуване на скици.

Децата научиха много за теорията на абстрактното изкуство и анимацията от Велислава Господинова – преподавател в НБУ. Велислава Господинова се запозна с Наталия Ангелова – възпитаничка на кино школата, която тази година ще бъде и нейна нова студентка в НБУ. В своя първи ден, малките и големите подготвиха сториборд на идеите си, които на втория и третия ден ще бъдат нарисувани, заснети и анимирани. Премиерата на техния малък проект е по време на официалното награждаване на лауреатите от конкурсната програма на фестивала: 10 септември, в зала 1 на ФКЦ, от 19.00 ч.