Детско-юношески театър „Златното ключе“ отбеляза 50-годишнината си с театрален маратон и изложба

Архив Детско-юношески театър "Златното ключе"

Снимки: Емилиян Ялъмов

С театрален маратон, продължил през целия м. декември на изтеклата 2023 г., ДЮТ „Златното ключе“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, отбеляза своята 50-годишнина. Приятелите и почитателите на младите актьори успяха да видят спектакли по Шекспир, Чехов, О’Хенри и др.

Пикът на тържествата бе на 28 декември, когато в Младежки дом – Варна бе прожектиран документален филм за Катя Папазова, основател на театралната трупа. Състоя се кръгла маса в нейна чест и се проведе тържествен концерт под наслов „Златното време на крилатото ни детство“.

Събитието уважи лично г-н Благомир Коцев, кмет на Варна, който поздрави присъстващите с юбилея и пожела много успехи на младите актьори. Г-н Коцев получи като дар от г-жа Монка Николова, директор на ОДК, юбилеен албум на ЦПЛР и фотография, дело на зъзпитаниците на школа по фотография „Позитив“.

В концерта със свои рецитали участваха възпитаници на „Златното ключе“, които изправиха публиката на крака.

Вечерта завърши с откриването на фотографска изложба, озаглавена „През портала на времето“. В нея могат да бъдат видяни избрани моменти от последните 5 години на младите театрали, уловени от обективите на Емилиян Ялъмов.

Детско-юношеския театър „Златното ключе“ се изгражда като театрална трупа със собствен стил и път още през 1973 година. Над 150 са възпитаниците на театъра, които днес са актьори,  режисьори, сценаристи, театрални и филмови критици.

И към момента няколко от „ключетата“ продължават своето образование в НАТФИЗ, очаквайки с нетърпение да покорят голямата сцена.

Този портрет на Сия Папазова, нарисуван от Ренета Павлова, и бе поднесен като подарък от галеристката Ваня Маркова. Портретът беше акцент в изложбата „Духът на Варна“.

„Мисията на „Златното ключе“ е да участва в процеса по спасяване на словото, по вникване в неговата красота, достойнство, потребност, незаменимост и по спасяване на художествената култура, свързана с него“, отбеляза по време на юбилейните събития г-жа Сия Папазова, художествен ръководител на „ключетата“.

АЛБУМ СЪС СНИМКИ