Нашите хористи усилено репетират за международен фестивал в Полша

Архив

Активна репетиционна подготовка провеждат възпитаниците и ръководителите на Детски хор „Добри Христов“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна.  Хорът бе одобрен за участие в III Международен хоров фестивал TRILLME – International Girl‘s Choir Festival в Полша. Това е едно уникално събитие в музикалния живот на Европа. Негов домакин е един от най-известните девически хорове в Европа – хорът „Сковронки“, под диригентството на Алисиа Зелуга в културния център „Замек“ в Познан.

В периода 16 – 25.09.2018 г.  хористите ще се представят пред полската публика с  пет специално подготвени концертни програми. Едната от тях ще бъде самостоятелен концерт, който ще се проведе в навечерието на Националния празник на България – Денят на Независимостта. Варненските хористи ще излязат пред публиката във Варшава, по покана на г-жа Калина Станчева, директор на  Българския културен институт. Концертът ще се състои на 18.09.2018 г. в залата на Кралския театър в Дворцовия комплекс „Лаженки крулевске“ – знаково място в полската столица.

В Познан, наречен град на хорове, всички участници във Фестивала ще  изпълняват основно родна музика, а концертите ще бъдат възможност да се представи богатството на музикалната култура на страните, от които идват участниците. Фестивалът ще бъде честване на откритост и уважение, както и вдъхновение за културен обмен. Момичета, от различни части на света, ще имат възможност  да общуват помежду си, да обменят идеи, различни добри практики и да музицират заедно. Изразявайки своите емоции чрез красотата, нежния звук и уникалността на гласовете си, хористите ще запълнят концертните зали на културния център „Замек“, училищата и църквите на район Великополска.

Кулминацията на фестивала ще бъде Галаконцертът. В него за първи път хоровете ще изпълнят заедно  произведението „Songs of Solvation“ за хор и оркестър на младата полска композиторка Катаржина Данел.

Участието на варненските хористи е с финансовата подкрепа на Община Варна.

За повече информация:

Галина Станишева, диригент

тел: 0878126022