ДЕТСКИ ХОР ”Добри Христов” при ОДК Варна доказа за пореден път високото ниво на българската хорова школа

Uncategorized

От 9 до 13.09.2015 г. за седемнайсти път във Волфенбютел – Германия се проведе Интернационален фестивал на младежки хорови състави „EUROTREFF“’2015.

Под  мотото на фестивала ”Звуци на града” се обединиха 700 пеещи деца и младежи от 10 европейски държави -Германия, Русия, Украйна, Полша, Латвия, Естония, Беларус,Турция, Гърция и България. На тържественото откриване в  зала Линденхале всеки един от 19-те хорови състава представи своята страна с една песен. Децата от Детски хор ”Добри Христов” Варна – единствените представители от България, бяха бурно аплодирани за ефектното изпълнение на „Ерген деда” от Петър Льондев, с което привлякоха вниманието на  диригенти и ръководители на ателиета, очароваха хористи от различни националности и  многобройната публика.

В съвместен концерт с Младежки хор „Schaumburger Jugendchor“  в църквата Ватцум  Детския хор ”Д. Христов” изпълни самостоятелно изцяло подновената си 45 минутна програма от български и западно-европейски хорови творби.  Всеки участващ във Фестивала хор се включи и в концерти в училища, църкви, домове за възрастни хора, изяви на открито в старинния център на града, създавайки уникална атмосфера на фестивалния Волфенбютел. В целия град звучеше хорова музика от ранна сутрин до късна вечер.

За първи път Детски хор ”Д. Христов” участва в Хорово ателие. Под ръководството на полската диригентка Alicja Szeluga заедно с Младежки хор ”Счедрик” от Германия децата подготвиха две нови изключително интересни произведения. Запознаването с различен начин на творческа дейност, нови интерпретации и хорови похвати обогати творчески както хористите, така и техните ръководители Ирена Коларова- диригент, Биляна Енева – пианист и музикалния педагог Галина Станишева.

Незабравим ще остане заключителният концерт в зала Линденхале, в който всички участващи хорове, представиха репертоара си от седемте работни Ателиета. Бурни аплодисменти, неописуем възторг и неповторима атмосфера – това беше кулминацията на Фестивала.

„EUROTREF“ се провежда под егидата на Кмета на Волфенбютел, с финансова подкрепа на много организации от града и района на Долна Саксония.

За взаимното опознаване на различните култури изключително допринася съдействието на семействата от района, които посрещат по домовете си децата от чуждестранните хорове. Извън Фестивала организаторите на „EUROTREF“ поканиха Детски хор „Д. Христов” да  гостува  и на Младежки хор от Buckeburg – град с музикални традиции,  център на бароковата музика. Незабравими ще останат посещението на прекрасния Дворец, Етнографския парк в Детмолд, концертът в Зегебрух, срещата с Кмета на  Buckeburg , сърдечното посрещане от хористите и техните семейства. Освен с чудесните си гласове си, с интересната концертна програма децата от Варна очароваха всички и с прекрасното си държание и точност, с гордостта, че са пратеници на българската култура.

Още  за  фествала