Ден на християнското семейство

Uncategorized
Ден  на християнското семейство
На  21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. Това е един от дванайсетте велики християнски празници, отбелязвани и от православната, и от католическата църква. Празнуваме го в компанията на най-близките си хора – нашите семейства.Ако през ноември в САЩ почитат Деня на Благодарността, то в България празнуваме Деня на християнското семейство. В този ден помагаме и на тези, които поради стечение на обстоятелствата са останали без семейства и без дом.

На 21.11 в град Варна се проведе дискусия на тема:

„Перспективи за осиновяване и поемане от приемни семейства на децата лишени от родителски грижи в България“.

  

Денят започна с посещение на дома за изоставени деца във Виница. Димитър Куцаров разговаря с директорката на дома – д-р Джанкова за проблемите при изхранването и отглеждането на всичките 176 деца настанени там. Вдъхновени от присъствието на Олимпийския шампион Армен Назарян, ученици от спортното училище направиха демонстрации на спортните си възможности в залата на спортното училище във Варна. С тях се срещна и Кубрат Пулев – който имаше възможност да им разкаже лично как получи световната си титла в професионалния бокс. Младите спортисти бяха вдъхновени от възможността да се докоснат, да разговарят и да се снимат с първия български световен шампион. Двамата шампиони се снимаха с малките си фенове и им пожелаха много успехи в училище и в спорта.

От 11ч в Актовата зала на Спортното училище бяха раздадени наградите на децата-победители от конкурсите за рисунка и есе в България.

Вечерта от 19ч в зала 1 на ФКЦ – Варна се състоя концерт в подкрепа на инициативата на Димитър Куцаров „Погледни към детето”. В него се включиха Фолклорен ансамбъл „Българче“ при ОДК – Варна с ръководител Ирена Станева, Калина Пенева – ученичка от СУ “Георги Бенковски“, състезател на клуб „Грация“ с треньор Здравка Сазлова. Национално училище по изкуствата Добри Христов, Ансамбъл по естетическа групова гимнастика, ученички от СУ „Георги Бенковски“ състезателки на клуб „Чар ДКС“ с треньор Петя Димитрова, българската Шер – певицата Даниела Ганчева с акомпанимента на маестро Тодор Тодоров, деветгодишния Стефан Трифонов от детски вокален ансамбъл Сребърни врабчета, който пя в дует с титана на бг музикална сцена Васил Петров, Румен и Наско от група ReVision, 2 Open Roads, Silver и Стреет Крю Ди Ай. Елица Тодорова вдигна публиката на крака с уникалното си шоу с ударни инструменти, а Голден Милков от ДДЛЛГ Стара Загора поднесе специален поздрав за Димитър Куцаров.

Негово Високо Преосвещенство Варненски Великопреславски Митрополит Кирил призова всички да отпразнуват подобаващо Деня на християнското семейство. „Да отдадем почит на най-близките си хора дори и досега да не сме почитали датата 21 ноември. Кой друг, ако не родителите ви, заслужават уважение и благодарност, затова, че са ви отгледали и възпитали в любов и добродетелност?! Кой друг, ако не децата ви, заслужават топлината и уюта на домашното огнище, в което са израснали, без значение, че вече може би са тръгнали по свой път?! Благодарете на близките си и на Бог, че ги има!”

„Да отворим широко очите и сърцата си и да погледнем към децата на България!“, каза Димитър Куцаров.

Следващата инициатива на Димитър Куцаров е на 19 декември  – Коледен концерт от деца за децата, който ще се проведе в София.

ТВ репортаж