Ден на Холандия

Uncategorized

 

Вятърни мелници, лалета във Варна!

 

Макар и с известно закъснение, заради спирането на тока, клуб Vintige 33 домакинства събитието „Денят на Холандия“, част от „моста“, осъществяван вече трета година със страните от Европейския съюз. Организатори бяха школа „Европейски мост“ към ОДК,  а гости – очарователните младежи от СУПЗ „Анастасия д-р  Желязкова“, от училище „Проф.Иван Шишманов“, много изявени таланти от Комплекса, а специално бяха дошли холандците Нели и Вили, живеещи в България, и гостуващите им сънародници –  студентите Марли, Ариан, Зийцке, Берт и Пол.

Водещи на програмата бяха Славена  и Крис от „Европейски мост“, които въведоха блестящо всички участници в перформанса. Първи се изявиха Марина и Йоана от школата, които направиха подробна презентация на Нидерландия, като посочиха много нейни невероятни забележителности, за които всеки в клуба помечта да посети. Следващи бяха две момчета от училище „Проф.Иван Шишманов“ за незрящи, участници в проекта „Подай ръка“. Разказаха за своите приключения в страната на лалетата, по време на Параолимпийски лагер в спортен център за инвалиди „МакДоналд център“ , удивени са от Олимпийския стадион, каналите на Амстердам, катедралите, архитектурата, атмосферата в страната, но най-вече са впечатлени от отношението на хората към незрящите – много по-състрадателно и сърдечно.

Следващият в програмата беше и най-малкият участник в школа „Европейски мост“, Сашко ни поднесе любопитна историческа справка  и впечетления от Холандия. След него се включиха и младите хора от Нидерландия, като вдигнаха всички на крака и ги накараха да танцуват Полонезата.

Дойде ред и на музикалната програма, откри я Петя с валс от Шопен, следвана от балеринката Александра с танца „Пипи“, под ръководството на Татяна Костова в ОДК. После на сцената се качи очарователния Стефан Трифонов, лауреат на много конкурси и също част от Комплекса, с песента си „Черен Петър“. А веднага след него още един валс от Шопен ни изпълни Стефан Ангелов от „Алегра“. Жеко, един от спортистите, били в Холандия, ни изпълни „Да те жадувам“ на Сигнал и просълзи всички ни. Отново ни връхлетя малката фурия Александра, но този път с класически балет.  Музикалната програма завърши с вечната “I will survive”, изпълнена от Венета, солистка на ВА„ Сребърни звънчета“.

За следващото ни културно пътешествие бе избрана Белгия, очертава се прелестно пътешествие.

В края ни поздравиха за добрата работа Моника Николова, директор на ОДК, и представителката на РИО Варна , която остана очарована от нашия празник.

За завършек на програмата, ни поднесоха изключителни хапки, направени с типични за Нидерландия продукти, които ни накараха да си оближем пръстите.

Беше един наистина хубав следобед в Vintige 33. Непременно отидете на следващото събитие!

Детелина Шишкова