Ден на Европа в школа `Европейски мост`

Uncategorized

Девети май обединява два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма и хитлеризма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана, и стремежа за просперитет и мир.
В България с Постановление на Министерския съвет от 29 март2005 г. Девети май е обявен и  за Ден на Европа.

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер.

Младите европейци от школа „Европейски мост” почетоха подобаващо Деня на Европа с кръгла маса на тема: ”Да поговорим за Европа”. Специални гости на днешната дискусия бяха децата от СОУ за ДНЗ”Проф.д-р Иван Шишманов” и младежи от ПГ по елекротехника – клуб „Дебати”.

Иван разказа спомени за миналогодишното си изживяване в Европарламента в Страстбург, а Петя представи презентация за най- вълнуващите моменти от преживяванията в Брюксел. Последваха откровени диалози за ЕС и мястото на България в голямото европейско семейство.

Два часа се оказаха малко време за приятните разговори, посветени на този празник!