Ден на Дания

Uncategorized

На 18.01. 2013 г. се състоя поредният празник, който ние, дейците от  школа „Европейски мост” към ОДК -Варна сами създаваме – поредната стъпка в приказното мислено пътешествие из Европа. Ето че закотвихме нашия кораб на датски бряг.
Като едни любознателни изследователи на култури, ние бяхме запознати с историята, забележителностите и емблемите на Дания чрез прекрасна презентация, подготвена от най- новите ни европейци – Дамяна,София,Маги и Дени.
За празничното настроение се погрижиха талантливите деца от ВА „Сребърни звънчета“, малките, нежни и пъстри балеринки от балетните школи на Таня Костова и Бистра Бъчварова и възпитаниците на Кети Арабова от школа „Алегра”.Специални гости бяха и мажоретния състав на ВТГ”Г.С.Раковски”.
На лицето на всеки изпълнител без изписано онова силно вълнение, радост и същевременно скромност, които караха гласовете почти незабележимо да треперят. Искрящите очички на всяка млада звезда търсеха усмивките на публиката, търсеха отклик на желанието си да дарят капчица позитивизъм и пъстрота в монотонното ежедневие. И те успяха! Ръкоплясканията и въздишките от възхищение достатъчно добре изразиха емоцията, с която ни зареди концертът.
Поредният магически миг, сътворен от деца за деца и възрастни!

И този празник беше с много гости, дошли да уважат нашия празник.Новите ни приятели от клуб „Инер Уил”  ни зарадваха с интересни разкази за тази островна и красива страна.

Председателят на школата Йоанна Петрова и този път беше изготвила невероятно красив  албум за Дания,  който ще остане в архива на ОДК, и го връчи на директора –  г-жа Монка Николова.

Разбира се, всички нетърпеливо очаквахме и най-интересното – датската кухня, поgготвена от ученици на ПГТ”Проф.Асен Златаров”, под ръководството на г-жа Стойчева и г-жа Славейкова.                                                      Риба, хайвер, миди. Ние, като морски чеда, се насладихме на онова, което най-много топли душите ни!
Кажете ми, възможно ли е човек да си тръгне от подобно изживяване без усмивка от ухо до ухо?!?

А ние, участниците в „Европейски мост”, си позволихме да зарадваме лъчезарната Бриги с почетно членство в школата! Напълно заслужено, най-заслуженото! Празникът не е дар за човека – всеки сам си го прави!

Юлия Видева