Ден на Германия

Uncategorized

В един слънчев ден, на 5 март, младежите от школа „Европейски мост” запознаха своите връстници, родители и гости с любопитни факти за страната-членка на ЕС – величествената Германия.Събитието беше отразено от варненските медии, а специални гости бяха г-жа Иванка Камбурова – директор на Гьоте институт – Варна, г-жа Ингрид Шлюнбергер – преподавател по немски в Първа езикова гимназия, г-жа Натали Андреев, преподавател по немски в ГПЧЕ „Йоан Екзарх”, г-н Павлин Павлов, преподавател по немски език във Варненска търговска гимназия. Положеният труд на учениците беше оценен и от представители на Община Варна, дирекция „Образование” в лицето на г-жа Тодорка Кирилова и г-жа Кремена Даскалова.

След тържественото прозвучаване на химна на Европа, последван от този на Германия, водещите на събитието, Люба и Илиян, дадоха първо думата на г-жа Шлюнбергер. Тя поднесе изчерпателна информация за образователната система и методите на обучение в Германия.

По традиция първо се запознахме с литературното наследство на страната. Грета и Анни ни пренесоха в света на известните немски писатели като Гьоте и Шилер, нобеловите лауреати Томас Ман и Херман Хесе, авторите на най-известните вълшебни приказки – Якоб и Вилхелм Грим. Криси и Ели продължиха темата, като се спряха и по-подробно на културата – „Германия често е наричана das Land der Dichter und Denker, а именно Земята на поетите и мислителите”. За да разведрят обстановката, Габи и Илияна направиха своеобразна туристическа разходка из чудните места на Германия. Те разказаха за туристическите обекти в Хамбург, Франкфурт, Мюмхен и др. А накрая мъжката част от публиката беше привлечена от лукса и блясъка в презентацията на Вики, свързана с немската автомобилна индустрия. След като всички помечтаха, учениците от 8б клас на Варненска търговска гимназия  Варна направиха страхотно шоу на немски език. Дегизирани като любимите анимационни герои от детството – Уилма, Бети, Червената шапчица и много други, учениците показаха не само страхотни театрални умения, но и владеене на немския език на отлично ниво. Веско обобщи най-важната информация за Германия и мястото и в Европейски съюз в последната презентация за деня.

Публиката имаше възможността да се наслади на таланта на варненските деца от школите на ОДК – Варна. Младите изпълнители от детски хор „Добри Христов” изпяха две песни – на немски език ,малките и изящни балеринки на г-жа Таня Костова ни поздравиха  с етюд на Шопен ,във връзка с 200 години от рождението на композитора.Специален поздрав прозвуча от Силвия, Петя, която успява да бъде активна и в школата „Европейски мост”, и Валентин от школа Алегра. Звънливият глас на Деси от Вокален ансамбъл „Сребърни звънчета” изпълни залата. Достойните европейци от школата доказаха, че могат не само да обсъждат европейските проблеми, свързани с младите хора на Европа, но и своите артистични умения – Йоан изпя нова авторска песен, Радо, Илиян и Слав изпълниха известна немска песен, а Анни, която е състезател и по спортни танци, носител е на 1-во място на световния колежански фестивал в раздел солов танц в Уелс 2009г, изпълни нещо изключително красиво и вълнуващо –  румба и самба – солово изпълнение.
Докато някои опитваха невероятните вкусотии от немската кухня, подготвени от децата и със специалното спонсорство  на Злати, майка на ученик от школата, други научиха, с помощта на г-жа Ирена Станева – ансамбъл „Българче”, традиционен баварски танц, който развесели всички. Залата беше изпълнена със смях и аплодисменти, а какво по-хубаво от това!

Очаквайте ни скоро с изпепеляваща информация за огнената Испания.

Инна Николова

Вашият коментар