Две почетни отличия за учители от ОДК-Варна!

Uncategorized

На 25 май 2015 г. в в кинозалата на най-голямото столично училище – 18. СОУ „ Уилям Гладстон“, министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев откри тържествената церемония по връчването на почетното отличие „Неофит Рилски“.

Магдалена Маркова- старши учител и ръководител на Литературен клуб и Медиен център „Касталия“ и Юлия Кавръкова – старши учител, ръководител на школа Гражданско образование – Детски и младежки парламент са учителите, удостоени  с Почетния  знак  и грамота „Неофит Рилски“  за  приноса им в развитието на образователното дело в България. Наградата се връчва ежегодно  на учители в народното образование,  номинирани по предложение на учителските колективи, в които работят, или по предложение на социалните партньори.

Честити награди, колеги!

Вашите успехи са още едно голямо признание и оценка за  работата ни  с  деца  в Общински детски комплекс Варна!

Бъдете верни и последователни в мисията, на която сте се посветили, силни, вдъхновени, благородни и успешни! 

Още за събитието прочетете тук

На 17 април 2015 година Педагогическият съвет на Общински детски комплекс-Варна, на свое заседание с Протокол №5, номинира Магдалена Симеонова Маркова за удостояване с почетна грамота „Неофит Рилски”.

Магдалена Маркова е старши учител по литературно творчество и ръководител на Литературен клуб и Младежки медиен център „Касталия”. Клубът е създаден по нейна инициатива през1996 г. и до сега през него са преминали курс на обучение по творческо писане и журналистика стотици деца.

През учебната 2014-2015 година клубът се посещава от 102 деца от втори до дванадесети клас. Обучават се по три авторски програми според равнището им на подготовка, създават собствени художествени и публицистични текстове. От началото на учебната година  учениците от клуб „Касталия” са взели участие в 15 национални конкурса. От тях до сега са спечелили 57 индивидуални награди от първо до трето място и 42 поощрения, както и 4 колективни награди за активно участие и отлично представяне.

Магдалена Маркова мотивира своите възпитаници активно да участват и в общинските и регионални литературни събития и конкурси, в които децата представят достойно своето творчество и институцията Общински детски комплекс като център за развитие на даровитите деца. През тази учебна година са завоювали 40 награди от 4 регионални конкурса.

Г-жа Маркова е редактор на 5 самостоятелни стихосбирки, 1 роман и 1 сборник с разкази на нейни ученици, като и на 6 алманаха под заглавие „Докосване до Касталия”. Последният, включващ творбите на 64 деца и младежи от 8 до 28-годишна възраст, всички членове на ЛК „Касталия”, излезе от печат този месец и на 18 април 2015 година бе представен официално в присъствието на над 150 гости – деца, родители, учители и общественици. Алманахът бе издаден с подкрепата на родителите на децата, с които г-жа Маркова активно работи и ги ангажира да вземат участие в изявите на клуба. Родител на нейна ученичка е и председател на Настоятелството при ОДК.

Литературният клуб поддържа контакти със „Сдружение Литературно Общество-Варна”, както и със сродни клубове от цялата страна.

Магдалена Маркова е и председател на две комисии за организиране и провеждане на национални конкурси за литературно творчество и визуални компютърни изкуства, включени в Календара на МОН за извънкласните и извънучилищни дейности. Конкурсът „Любовта в нас” има реализирани 18 издания, а „Морето, морето, морето…” – девет. И двата конкурса са създадени по нейна инициатива.

Г-жа Магдалена Маркова участва със свои научни разработки на различни форуми. През февруари тази година участва с доклад на тема: „От манускрипта до Фейсбук” на Открития педагогически съвет на ОДК-Варна, а със статията „Добри новини за добрата новина” се включи в писмената част на VIII Конкурс за специалисти, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности на Международната фестивална програма „Приятели на България”, съвместно с МОН и НДД, за която получи Грамота за участие и достойно представяне.

Г-жа Маркова е председател на синдикалната организация към КТ” Подкрепа” в ОДК от нейното основаване и се ползва с доверието на своите колеги.