Школа „Европейски мост“ в „Млади европейци в ерата на кризи- гражданското образование с нови перспективи”

Uncategorized

От 28 до 30 март град Горна Оряховица събра множество млади хора от два континента – България, Литва, Испания и  Мексико, които се включиха в VII-та Национална среща на Младежките и детски парламенти.Форумът под надслов „Млади европейци в ерата на кризи- гражданското образование с нови перспективи” предизвика интересни изказвания, мнения, дебати.Младежката  среща е организирана от любезните домакини на Сдружение „Горнооряховски младежки парламент”, което тази година чества своя 10- годишен юбилей.И на рожден ден като на рожден ден..Затова се бяха погрижили гостите от Община Горна Оряховица. Г-н Добромир Добрев- кмет на града, приветства присъстващите  млади хора, връчи плакет за добрите инициативи и добре свършената работа и голяма торта, която беше изненада за всички.

  В работната среща се включиха както домакините, които презентираха по нестандартен, но много интересен и забавен начин работата си с местната власт, така и поканените гости от Европейския информационен център на евродепутат Мария Габриел, представители на фондация  „Ана Линд”, Фондация 42, ”Младежка толерантност” от Испания и Мексико,  специалисти в областта на бизнеса и много други.

  Към основната идея – повечето млади хора да изразяват свободно мнението си и да вземат активно участие в младежки инициативи, се включиха активно и представителите на школа „Европейски мост”, които разказаха за своята работа и споделиха своя опит с връстниците си.

  Интерес за всички беше новата програма „Еразъм +” и възможностите за участие на младите хора в различни проекти.

   Към развлекателната програма любезните домакини бяха включили приятни емоции и изненади – разходка из Велико Търново, посещение в Музея на восъчните фигури, разглеждане на Царевец, Регионалната библиотека  и църквата „Св. 40 мъченици”. А вечерите бяха наситени с младежко веселие, неформално общуване, приятелски разговори, споделяне на мечти…

  Трите прекрасни дни минаха като един миг и дойде време за раздяла.Тръгнахме си, изпълнени с много нови идеи и надежди за бъдещи срещи.

  Благодарим ви, приятели !