Голям успех за ДЮТ „Златното ключе“ от „Яворови дни“ 2016

Uncategorized

До всички, до всички, до всички „златни ключета“, приятели и фенове,

Току-що се завърна от Поморие трупата на „Златното ключе“. 21 деца се явиха на Националния рецитал -конкурс „Яворови дни“ 2016.
До втори кръг бяха допуснати и номинирани за наградите 14 „ключета“. Огромен успех! Те получиха много висока оценка от журито с председател  Мария Статулова – актриса и членове – Павел Павлов – кинорежисьор и Невена Стефанова – актриса. При закриването на конкурса г-н Павлов  сподели пред публиката следното: „Ако на мен ми възложеха да подбера клас по театрално изкуство в НАТФИЗ, бих го съставил от тези  14 ключета – интелигентни, артистични, сериозно подготвени и мотивирани“.
Първа награда бе присъдена на Радослав Радев за текста „Прошение пред Апелативния съд“, композиция Сия Папазова.
Втора награда получи Виктория Антонова за „Сравнителен анализ между извадки от Следствения протокол“ и стихотворението „Нощ“, композиция Сия Папазова.
С трета награда бе удостоена Аксу Осман за „Яворов – доктор“ – откъс от „Хайдушки копнения“.
С първа награда бяха отличени Жулиета Василева, Константина Георгиева и Десислава Василева за композицията „Жени в сянка“. Журито и публиката бяха силно впечатлени от евристичността на материала. Той представя съдбата на жени, обичали и обичани от Яворов, но останали в сянката на Мина и Лора – учителката Нонка Чипева, поетесата Дора Габе, студентката Весела Монева, по-късно Олзомер. Идеята принадлежи на Жулиета Василева. Тя издири извънредно редки материали, свързани с живота на Весела Монева-Олзомер. Прояви висока изследователска и литературна култура. Постановка Сия Папазова.
В предаването „Денят започва с култура“ на БНТ, актрисата Невена Стефанова изрази спонтанно задоволството си от изпълнението на Константина Георгиева, която представи очерка „Тренът“ и съдбата на Нонка Чипева в композицията „Жени в сянка“.
След това великолепно представяне на цялата трупа не ни остава нищо друго, освен да си пожелаем  щастливо лято и нови художествени върхове.
„По-високо билото, майсторе!“.
Обичам ви!
Сия Папазова
Снимките са от профилите на Константина и Радослав във facebook