Героиня от филм на кино школа „Братя Люмиер“ бе удостоена с две награди „Икар“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимка на Ива Тодорова: Елица Матеева

Репортажни снимки от събитието: Радина Романова

Героинята от детския филм на кино школа „Братя Люмиер“ „Приятно ни е с… Ива“ бе удостоена с награда „Икар“ 2022 за драматургичен текст от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите. Тя грабна също и наградата на публиката за най-добър драматичен спектакъл, по време на официалната церемония по раздаването на призовете за сценични изкуства на Съюза на артистите в България. Отличията за актрисата Ива Тодорова, дошли на връх рождения й ден, са за спектакъла й „Ива е онлайн“.

Прожекцията на филма на люмиерчетата, с нейно участие, пък бе акцент от закриването на фотоизложбата „Backstage като на кино“. 26-те театрални мига, уловени от обектива на Елица Матеева, ръководител на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, в продължение на седмица бяха изложени за ценителите на фотографията в бутиковото арт пространство „BOOKSTORE“.

„Ние може би сме доста различни, като идеи за творчество и като начин на работа от другите, но пък вече имаме изграден самобитен вкус и оценка кои хора са личности. Те са тези, които творят като децата, създават свои светове без да търсят дивиденти, правят го с чест, достойнство и искрено. Ива Тодрова е една от тях, затова е и герой на тази изложба и нашия филм.“, заяви Матеева по повод новината за награждаването на актрисата.

За всички гости в „BOOKSTORE“ имаше подготвен и сюрприз. За пръв път публично бе показан готовият филм на децата от кино школата – „Три самотни сърца“, вдъхновен от творчеството на варненския писател и драматург Людмил Станев.

Събитието, посветено на Международния ден на театъра, премина при интерес от страна на изявени варненски културни деятели. Сред гостите бяха  Монка Николова, директор на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр.Варна, Теменуга Станчева – художник, сценограф и илюстратор, Виляна Иванова – журналист, Махаела Аройо – фотограф, чиито снимки може да видите на страниците на National Geographic, деца от кино школата при ОДК и др.