Галина Тонева бе гост в рубриката „Децата и Госпожата…питат“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

Кинопродуцентката Галина Тонева бе гост в рубриката „Децата и Госпожата…питат“ на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Занятието се осъществи в електронна среда.

То се проведе, след като част от младежите имаха възможност, по идея на своята ръководителка Елица Матеева, да посетят премиерата на новия български филм „Български кораб потъва в бурно море“.

Пред учениците Галина Тонева разказа за същността на професията продуцент, за работата й като лектор-преподавател в НАТФИЗ със студенти, а също така сподели и интересни моменти от снимачния период на новия български филм.

Тонева е икономист и журналист по образoвание. Завършила е Европейската програма за продуценти «Изток-Запад» през 1993г. в Чехословакия (стипендия на Британски съвет). Сред филмите й са международно познатите „Подгравяне на вчерашния обед“, „Откраднати очи“ „Зад кадър“, „Кецове“, както и френско-българската копродукция „ИзтокЗапад“, номинирана за „Оскар“ през 2000 г. Лентата е с участието на Олег Меншиков, Сандрин Бонер и Катрин Деньов. Галина Тонева е председател е на Асоциацията на филмовите продуценти в България от 2009 г.

Най-интересното от съвместната среща на младежите с гост-експерт отново ще бъде включено в аудио рубриката на кино школата „Камер(а)тон“. Децата споделиха впечатления за филма, задаваха въпроси и останаха доволни от полезната информация.