в. „Черно море“ за школа „Европейски мост“

Uncategorized

http://more.info.bg/article.asp?articleID=825819&topicID=178&issueID=2718

В ОДК – Варна,

Оживява историята на европейските страни

Всеки месец децата от школа „Европейски мост“ правят представяне на една от страните в ЕС

Ралица Петкова

стажант-репортер

Всеки месец в Общинския детски комплекс във Варна се представя по една от страните членки на ЕС. Инициативата е на децата от новооткритата школа „Европейски мост“. Вчера се състоя поредната среща от поредицата за европейските държави – ден на Франция. Учениците разказаха интересни факти от историята и съвремието на страната – показаха знаците и символите, характерни за нея, говориха за френската култура, история, наука, а след това кратката презентация обобщи информацията за площта, населението, границите и забележителностите на територията на Франция. Гости бяха двама французи, които разказаха на родния си език за живота на децата там. В ролята на преводачи пък влязоха ученици от френската гимназия, които демонстрираха перфектно владеене на езика.

За да дадат нагледна представа за френската кухня, учениците от „Европейски мост“ бяха поканили свои връстници от гимназията по туризъм „Асен Златаров“, които трябваше да приготвят и донесат характерно за Франция блюдо. Младите организатори от школата също бяха подготвили вкъщи френски сладкиши и други лакомства, а отделно донесоха и някои известни видове френски сирена. Срещата завърши с концерт на талантливи деца от „Европейски мост“, подготвили френски шансони за публиката.

„Това е едва втората проява от нашата поредица за страните членки на ЕС, така че ще има още какво да се види и занапред. Децата са много ентусиазирани и вършат всичко с голямо желание“, коментира ръководителката на 50-те деца от „Европейски мост“ Долорес Коева.

Вашият коментар