ВЪЗПИТАНИЧКИ НА ШКОЛА „БАЛЕТ“ ПРИ ОДК-ВАРНА СЕ ЗАВЪРНАХА С ПЪРВИТЕ МЕСТА ОТ СВЕТОВЕН ТАНЦОВ ШАМПИОНАТ ПО БАЛЕТ В МОНТ ТРЕМБЛАНТ, КАНАДА

Uncategorized

От  5 до  10 юли 2016 г. в Монт Тремблант, Канада се проведоха финалите на DANCE WORLD CUP – Световен танцов шампионат, който е под егидата на ЮНЕСКО. За финалите от българска страна  бяха класирани Веселина Илиева и Велина Иванова от школа „Балет“ при ОДК-Варна с балетен педагог Татяна Костова. Квотите за финалите децата завоюваха от квалификация, която се проведе в Букурещ, Румъния през м. ноември 2015 г.

Пътуването до Канада на учителя и нейните възпитанички, стана възможно  благодарение на финансовата подкрепа на Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“, които осигуриха средства за самолетните билети и таксата за участие в размер на 9 000 лв.

В световния конкурс участие взеха 71 балетни школи от различни краища на света. След тържествената церемония по откриването се проведе съпътстващ семинар на световната танцова организация CID. От присъстващите  балетните педагози, единствено госпожа Костова беше поканена да изнесе  доклад, който беше  на тема „Да вдъхнем любов към танца и да построим мост към доброто“.

В конкурсната програма Велина-15 г. и Веселина -9 г.  се представиха в раздели „Класически танци“ и „Характерни танци“.

За прекрасните си изпълнения и двете бяха класирани на призовите места. Велина завоюва две първи места от двата раздела. Веселина завоюва първо място в раздел „Класика“ и второ място в раздел „Характерни танци“, като за вариацията на Сванилда от балета „Копелия“, освен със златен медал, беше удостоена и с купата на конкурса.

Поздравления за балеринките и  г-жа Костова!

http://varnautre.bg/

http://www.chernomore.bg