Възпитаници на школа „ДМП – Европейски мост“ посетиха Европейския парламент в Брюксел

Архив Школа по гражданско образование "Детски и младежки парламент - Европейски мост"

Снимки: ДМП-ЕМ

Ученици от школата по гражданско образование “Детски и младежки парламент – Европейски мост“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, посетиха Европейския парламент в Брюксел, Белгия. Там възпитаниците на Добринка Костова влязоха в пленарната зала, имаха среща и с евродепутат. Европейски ценности, обща европейска политика, външна политика на Евросъюза, Шенгенско споразумение и разширяване на Европейския съюз, бяха само част от темите, които те дискутираха. Засегнати бяха също проблемите с трафика на хора, бежанската вълна, фалшивите новини и др.

Учениците участваха и в две лекции в Европейската комисия на теми, свързани с работата на комисията и цифровото образование.  Те бяха включени в работния график на институцията и взеха активно участие по разискваните теми.

Част от натоварената им програма включваше и посещение в Постоянното представителство на България в Европейския съюз, където се  проведе  дълга дискусия за членството на страната ни в Евросъюза и перспективите за развитие.

Младите европейци гостуваха и на посолството на България в Брюксел. По време на срещата им с посланик Пламен Бончев, учениците се запознаха с дейността на посолството, консулската служба и функциите на посланика.

Много снимки и любопитни подробности ще бъдат споделени съвсем скоро на страниците на вестник „НахОДКи“, който ще посвети свой тематичен брой за вълнуващото изживяване на децата и младежите.