Възпитаници на школа „Братя Люмиер“ отбелязаха Деня на българското кино

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Божана Станева, кино школа „Братя Люмиер“

Открит урок на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, се проведе в концертната зала на Младежкия дом в морската столица. Урокът бе посветен на Деня на българското кино, който отбелязваме на 13 януари. На тази дата през 1915 година, в столичното кино „Модерен театър“, се е състояла премиерата на първия български игрален филм – „Българан е галант“, дело на режисьора Васил Гендов.

Възпитаниците на школата бяха участници в кино викторина, която върна спомените за редица български филмови класики, откъси от които бяха прожектирани в залата. Учениците безпроблемно разпознаха участниците в лентите, както и техните режисьори. Разделени на два отбора, със своите знания, те заслужиха симпатиите на журито и аплодисментите на гостите.

Отговорите им бяха оценявани от Валентина Добринчева от Българска телеграфна агенция (БТА), която е завършила в НАТФИЗ „Филмова и телевизионна режисура“, и Светлана Вълкова – автор и водещ на предаването за култура и изкуство „Гравитация нула“ по Радио Варна към БНР.

За отличното си представяне, възпитаниците на кино школа „Братя Люмиер“ ще вземат участие в специален уъркшоп през пролетта, който ще бъде воден от едни от най-големите имена в съвременното българско кино.

Гостите в Младежки дом присъстваха и на премиерата на новата документална продукция на кино шола „Братя Люмиер“, озаглавена „Рок и свобода“. Тя е посветена на дейността на музикалната школа при Народно читалище „Просвета – 1927“. Героите на филма бяха посрещнати с импровизирана изложба от фотоси, направени по време на снимките на „Рок и свобода“. Автори на кадрите са Божана Станева и Елица Матеева.

Всички участници получиха поздравления от г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна, от г-жа Любка Тодорова, секретар на НЧ „Просвета – 1927“, преподаватели и родители.

Водещи на събитието бяха София Ненкова и Калоян Панов, възпитаници на кино школата.