Възпитаници на ОДК „реставрираха“ първите си амфори, докоснаха се до керамика на над 6700 г.

Архив Вдъхновяващи срещи Школа по етнография и народни занаяти „Творилницата“ Школа по изобразително и приложно изкуство "Палитра" Школа по изобразително изкуство "Импресия"

Снимки: Емилиян Ялъмов

Възпитаници на школите „Импресия“, „Палитра“ и „Творилницата“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, и техните ръководители – Илиана Бораджиева, Йорданка Аргирова и Мария Борисова, се запознаха отблизо с професията на реставратора.

За целта те посетиха Археолоигически музей – Варна, където техен домакин бе най-новото попълнение в екипа на Регионалния исторически музей (РИМ) Мария Славкова. Тя е с над 10-годишен опит, като реставратор на керамика в България и чужбина. Завършила е Националната художествена академия – София, учила и специализирала в Италия, Испания и Сърбия. Освен, че работи като реставратор на праисторическа керамика, неин фокус е и създаването на интерес у децата към тази предизвикателна професия.

Посещението на възпитаниците на ОДК – Варна, започна в импровизираната лаборатория за обработка на керамика в зала „Одесос“. Там децата имаха възможност да научат повече за керамиката – как, защо, кога и от къде се появява тя, както и какви са различните и форми и части. Възпитаниците на школите имаха възможност и да докоснат керамика от обект Суворово, съществувал по времето на Варненския халколитен некропол (4700 г. Пр.Хр.). Накрая в учебния музей децата се запознаха със същинския процес по реставрация. Всяко дете получи счупена на няколко парчета амфора, умалена имитация на античен съд, която трябваше да опише и сглоби. Първите си „реставрирани“ амфори малчуганите отнесоха за спомен. Специален гост на събитието, което се реализира в рамките на проект „Вдъхновяващи срещи“, бе г-жа Монка Николова, директор на ОДК.

Сътрудничеството между ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, и Археологически музей – Варна, по този проект, ще има и своето продължение през лятото.

АЛБУМ СЪС СНИМКИ