Възпитаници на кино школа “Братя Люмиер“ се запознаха с творчеството на Лив Улман и Ингмар Бергман чрез спектакъла “Променяне“

Архив

Възпитаници на кино школа-„Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, имаха възможност да се потопят в творчеството на норвежката актриса Лив Улман и Ингмар Бергман, един от най-великите режисьори на своето поколение. Това стана по време на Есенния салон на изкуствата, когато във Варна актрисата Йоана Буковска – Давидова представи своя първи моноспектакъл „Променяне“. Любопитен момент е, че по време на свое турне в Норвегия, по-рано тази година, Буковска е имала невероятния шанс да се срещне лично с Лив Улман, по чиято книга „Промяна“ е драматизацията на театралната постановка, която играе.

По инициатива на Елица Матеева, художествен ръководител на детската кино школа в ОДК, младите кинематографисти се запознаха с творбите на Бергман „Есенна соната“ и „Сарабанда“, в които Улман е сред звездното актьорско присъствие. По време на занятие децата успяха да видят как на сцената се създава видеостената от образи, да се запознаят с екипа, да се упражнят, а най-активните от тях да изгледат спектакъла и поставят началото на нов проект.